Na današnji dan

Što je zajedničko Elli Fitzgerald, Johannu Cruijffu, Al Pacinu i Enveru Mariću?

Njezine jazz-verzije pjesama Lady Be Good, Flying Home, How High the Moon i dr. najutjecajnije su izvedbe vokalnoga jazza do danas. Nagradu Grammy osvojila je 13 puta...
Lifestyle / Flash | 25. 04. 2022. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald, američka jazz-pjevačica rođena je na današnji dan prije 105 godina, 25. travnja 1917. u Newport Newsu, Virginia.

Odrasla u gradu Yonkersu, od 1932. živjela u newyorškoj četvrti Harlem. U amaterskom zboru mjesnoga kazališta otkrio ju je Benny Carter, koju ju je preporučio Chicku Webbu, s čijim je orkestrom snimila prvu ploču (Love and Kisses, 1935) i prvi hit (A-Tisket, 1938).

Nakon Webbove smrti vodila je njegov orkestar do 1942., potom započela solo karijeru, sudjelovala na turnejama te nastupala i snimala s velikim džezistima (Duke Ellington, Count Basie, Oscar Peterson, Louis Armstrong i dr.).

Od 1947. do 1953. nastupala uz trio kontrabasista Raya Browna, tadašnjega supruga. Čisti zvuk i fleksibilnost njezina glasa, velik raspon (3 oktave) i briljantan ritmički stil omogućili su joj da postane najomiljenijom jazz-pjevačicom.

Video: Ella Fitzgerald - Cry me a river

Nastupala diljem svijeta s trupom Jazz at the Philharmonic producenta Normana Granza te je snimila niz tematskih albuma s djelima najvećih skladatelja. Bila je prva pjevačica koja je uporabila tzv. bebop scat varijaciju u izvedbama jazz-standarda.

Njezine jazz-verzije pjesama Lady Be Good, Flying Home, How High the Moon i dr. najutjecajnije su izvedbe vokalnoga jazza do danas. Nagradu Grammy osvojila je 13 puta.

Umrla je u Beverly Hillsu 15. lipnja 1996.

Foto: Internet / Alfredo James "Al" Pacino

Velikan filma

Alfredo James "Al" Pacino, američki glumac, dobitnik nagrada Oscar, Emmy i Tony, rođen je na današnji dan, 25. travnja 1940. godine u New Yorku.

Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je 1992. godine za ulogu u filmu Miris žene.

Nikada se nije oženio, a s glumicom Beverly D'Angelo ima blizance (Anton i Olivia, rođeni 2001.), a još prije je dobio kćer Julie Marie s Jan Tarrant.

Rođen je na Manhattanu, u obitelji Salvatorea Pacina, Talijana i Rose Gerard, Amerikanke. Roditelji su mu se razveli kad imao dvije godine, nakon čega se Al preselio s majkom u Bronx, živjeti s djedom i bakom, koji su podrijetlom bili sa Sicilije.

Njegov otac Salvatore preselio se u Kaliforniju, radeći kao prodavač osiguranja i vlasnik restorana.

Pacino je sa 17 godina odustao od srednje škole te je radio kao domar, vozio je autobus, radio je u pošti te se bavio raznim zanimanjima kako bi zaradio za život. Bavio se bejzbolom te je htio postati sportaš, a prijatelji su mu dali nadimak "Glumac" još kao tinejdžeru.

Na ekranu se prvi put pojavio u televizijskoj seriji N.Y.P.D. 1968. godine, i nezapaženom debiju na filmu Me, Natalie iste godine.

U filmu iz 1971. The Panic in Needle Park, u kojem je glumio ovisnika o heroinu, privukao je pozornost redatelja Francisa Forda Coppole.

Pacinov put do slave počeo je nakon uloga Michaela Corleonea u Coppolinu blockbusteru iz 1972. godine, mafijaškom filmu Kum, i Franka Serpica u filmu Serpico 1973. godine. OPŠIRNIJE

Foto: Getty Images / Hendrik Johannes Cruijff 

Johann Cruijff - nogometni revolucionar

Proslavljeni nogometaš Hendrik Johannes Cruijff rođen je na današnji dan prije 75 godina, 25. travnja 1947. u Masterdamu.

Bio je najbolji nizozemski i jedan od najboljih svjetskih nogometaša te jedan od najtrofejnijih trenera svih vremena. Rođen je u Amsterdamu.

Triput proglašavan za najboljeg europskog igrača (1971., 1973., 1974.), višestruki klupski prvak Europe kao igrač i kao trener, finalist svjetskog prvenstva te osvajač brojnih državnih prvenstava zemalja u kojima je igrao. Upečatljiv po prepoznatljivom hodu, stavu i vođenju lopte na terenu, Cruijff je bio tipičan predstavnik nogometne doktrine iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća zvane totalni nogomet, koju je razvio onodobni trener Ajaxa Rinusa Michelsa.

2016. mu je dodijeljena Oeuvreprijs, nagrada za doprinos nogometu kroz cijelu karijeru.

Video: Johan CRUYFF | FIFA Classic Player

Zanimljivo, prva ljubav bio mu je bejzbol – u svojim dječačkim danima Cruyff se bavio bejzbolom, prije nego što je s 15 godina prestao igrati, kada mu je postalo jasno da je nogomet sport u kojem će ostvariti svoje snove.

U Amsterdamu tvrde da je bio vrlo talentiran bejzbolaš, no dobro je da je odlučio izabrati drugi sportski put. Bejzbolu koji je u Nizozemskoj vrlo popularan i trofejan sport.

Nakon finala Svjetskog prvenstva 1974. i poraza od Njemačke, Nizozemci su i u Argentini 1978. stigli do finala. Jedan od razloga zašto Cruijff nije igrao na SP-u 1978. godine na kojem je Nizozemska ponovo nesretno izgubila u finalu, bila je otmica koja se dogodila te sezone.

Mnogo godina kasnije Cruyff je priznao da je njega i ženu zarobio i vezao jedan muškarac te im prijetio pištoljem. Nije se radilo o terorizmu ni o političkom potezu, a Cruyff kaže da ih je napadač poznavao, no ne zna što je točno htio postići takvim nasiljem. Šok koji je doživio utjecao je na njegov neodlazak na SP u Argentinu.

Umro je od raka pluća 24. ožujka 2016. godine u Barceloni.

Foto: Tempo / Enver Marić rođen je u Mostaru na današnji dan

Leteći Mostarac

Legendarni vratar Enver Marić je rođen 25. travnja 1948. u Mostaru.

Sa 12 godina počeo se baviti nogometom, dakako u mostrskom Veležu, u čijem dresu je napravio impresivnu karijeru, a za prvi tim debitirao je u sezoni 1967/68.

Prvu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije ubilježio je 1972. godine protiv SSSR-a u Beogradu.

Za nacionalni tim bivše države odigrao je 32 utakmice, a nastupio je i na Svjetskom prvestvu 1974. godine u Njemačkoj.

U dresu Veleža je odigrao više od 600 utakmica, a za Schalke 04 u Bundesligi preko 150 mečeva.

"Leteći Mostarac" je bio član poznatog Veležovog trija "BMW" - Bajević, Marić, Vladić), koji je igrao u jednoj od najuspješnijih generacija kluba s Neretve. OPŠIRNIJE

Još neki poznati ljudi...

Rođeni 25. travnja su i:  Oliver Cromwell (1599.), engleski državnik, Filip Višnjić (1765.), srpski pjesnik-guslar, Guglielmo Marconi (1874.), talijanski inženjer i fizičar, Renée Zellweger (1969.), američka glumica,  Tim Duncan (1976.), američki košarkaš, Anja Pärson (1981.), švedska alpska skijašica, Felipe Massa (1981.), brazilski vozač Formule 1.

Kopirati
Drag cursor here to close