preventiva

Što će se dogoditi ako pijete alkohol uz antibiotike

Lifestyle / Flash | 14. 10. 2015. u 09:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većinu lijekova ne smijete nikako miješati s alkoholom, jer to može utjecati na njihovu djelotvornost, ali osim toga može i uzrokovati mnoge negativne posljedice.

Alkohol može utjecati na djelovanje lijekova koji se propisuju na liječnički recept, ali i bezreceptnih lijekova koji se mogu nabaviti i izvan ljekarne, piše Ordinacija.hr.

Pijete li alkoholna pića za vrijeme terapije antibioticima možete osjetiti mučninu, pospanost, vrtoglavicu, manjak koncentracije i probavne probleme.

No, kombiniranje ove dvije supstance može uzrokovati i ozbiljnije probleme, prenosi healthline.com ukoliko se kombiniraju uz određene lijekove, primjerice crvenilo i osip kože, glavobolju, ubrzano kucanje srca.

Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova. Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi, no npr. kada dijabetičari na oralnim antidijabeticima konzumiraju alkohol mogu biti izloženi značajnoj hipoglikemiji.

I najčešće primjenjivani bezreceptni lijekovi, inače odličnog sigurnosnog profila, poput analgetika ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja.

Najbolja ideja bi bila posavjetovati se o ovom pitanju s liječnikom kako bi znali što se može dogoditi u slučaju konzumacije alkohola uz terapiju prepisanih lijekova.

Kopirati
Drag cursor here to close