Podijela imovine

Što će dobiti Titovi nasljednici?

Lifestyle / Flash | 15. 12. 2015. u 11:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostavinska rasprava o podjeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita bit će nastavljena u srijedu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, javlja Tanjug.

Na ročištu se očekuje da se nasljednici izjasne o detaljnim popisima imovine koji su im uručeni u sudu prije 15 dana.

 Nasljednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

Brozova supruga Jovanka je preminula 20. listopada 2013. godine, a rasprava o njenoj ostavštini bit će nastavlja 7. prosinca.

 U raspravi ostavine sudjeluju i punomoćnici obitelji Karađorđević koja zahtijeva da se iz ostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj dinastiji.

Taj postupak podjele imovine 14. prosinca će navršiti pune 32 godine, pošto je ostavinska rasprava inicijalno pokrenuta zahtjevom njegovog, sada već pokojnog sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine.

Središnja tema ostavinske rasprave je Brozov sef u Narodnoj banci Srbije, koji je prije dvije i pol godine otvorila i popisala Komisija predsjednik Srbije i sudu dostavila zapisnik o otvaranju sefa.

 Mediji su prenijeli da je Povjerenstvo uvidom u sadržaj sefa (depoa) zaključila da "više ne stoje razlozi da se Depo smatra državnom tajnom", kao i da "pokretnine koje čine sadržaj Depoa ne spadaju u sastav ostavštine JB Tita".

Inače, nekadašnji Četvrti općinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rješenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Preminula Jovanka Broz je ranije podnijela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje osobne imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brijunima ( bijeli "Cadillac", "Lincoln" ...).

 Na popisima s Titovom ostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s dijamantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porculana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama.

 Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milijunske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen s Mjeseca, poklon američkih astronauta.

Kopirati
Drag cursor here to close