Primaris plus

Stižu nova piva za pivopije i one koji to tek planiraju postati

Lifestyle / Flash | 16. 03. 2016. u 13:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravi pivoljupci, ali i svi znatiželjni ljudi iz Bosne i Hercegovine više ne moraju ići preko granice kako bi uživali u pivama hrvatskih pivovara. Za to se pobrinuo uvoznik i distributer pića "Primaris plus" iz Mostara.

Ljubitelji ovog zlatnog pića malih, ali poznatih hrvatskih pivara izuzetno su sretni neprestanim proširivanjem ponude Primaris plusa iz Mostara. Nakon nastanka velikog broja malih 'craft pivara' iz samog susjedstva koji prave pive punog i kvalitetnog okusa porastao je i broj ljubitelja tih piva, a tako i potražnja istih.

O kojim se pivovarama radi pročitajte u nastavku...

Zmajska pivovara

Zmajska pivovara je nastala iz strasti i ljubavi prema pivu, jer su vlasnici stvorili pivo kakvo su i sami željeli piti. Vole reći da se njihovo pivo sviđa i onima koji prije nisu bili ljubitelji piva, a smatraju se začetnicima „craft pivarstva“ u Hrvatskoj. Trenutno u Bosni i Hercegovini možete pronaći dvije vrste piva iz ove pivovare, American Pale Ale i Pale Porter, a u ljetnoj sezoni će biti dostupna i treća vrsta naziva Pozoj. American Pale Ale ili svijetlo pivo, nastalo je kombinacijom četiri vrste hmelja iz Novog svijeta, koji su rezultirali osvježavajućim mirisima manga i citrusa, te punoćom „tijela“ i ugodnom gorčinom. Porter ili tamno ale pivo, pivo je kod kojeg ćete prilikom konzumacije osjetiti mirise i okuse tamne čokolade, kave, karamele i suhog voća, opisao je BeHa caffe. Ovo je pivo klasičnog engleskog stila, a nastalo je od šest vrsta specijalnih sladova dopunjenih plemenitim hmeljom. Rezultat je izuzetna aromatičnost i gorčina.

Medvedgradska pivovara

Donosimo još jednu izuzetno popularnu pivovaru čije pivo možete pronaći u većini hrvatskih pivnica i pubova. Riječ je o Medvedgradskoj pivovari koja je renomirana i priznata posljednjih dvadeset godina. Sve je počelo 1994. godine kada su otvorili malu pivovaru i pivnicu u Zagrebu, te započeli proizvodnju svijetlog piva Zlatni medvjed, crnog piva Crna kraljica i rezanog piva Mrki medvjed. Prvi su se počeli baviti proizvodnjom pšeničnog piva u Hrvatskoj, te proizvode pivo po tradicionalnoj recepturi drevnih načina kuhanja piva iz slada, hmelja , vode i kvasca. Osnovali su i prvi klub obožavatelja piva 1996. godine u Hrvatskoj, ali i obogatili svoju ponudu ekstra jakim kuhanim pivom Grička vještica.

Velikom i kvalitetnom proizvodnjom piva uspjeli su proširiti svoju pivovaru i preseliti se sa svoje prvotne lokacije, kuta Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu, ali i otvoriti mnogobrojne pivnice po gradu. Poznati su po tomu što prvi kuhaju Aleove, odnosno svijetla piva pa tako u njihovoj ponudi možete pronaći Svijetli Ale i Agram Stout, no prepoznatljivi su po kuhanju i proizvodnji prvog hrvatskog IPA piva, Fakin IPA i IPA Crni Jack (tamno pivo) koji je potpuna inovacija u njihovoj proizvodnji. Pivovaru i pivnicu Medvedgrad najveći svjetski pivski portal Ratebeer drugi je put za redom proglasio najboljom u Hrvatskoj, a u svojoj bogatoj proizvodnji su 2015. čak skuhali 13 stilova piva, dok 10 stilova već postoji dugi niz godina po čemu su postali i ostali popularni i priznati među obožavateljima piva.

 

San Servolo

Možda mala i relativno mlada pivovara San Servolo, nije ništa manje značajna od ostalih. Nastala je 2013. godine u Istri, a ime je dobila po zaštitniku grada Buja, San Servolu. Jedinstvena je po tomu što je prva pivovara na području Istre, a proizvodi pivo po vlastitom receptu, vareno po njemačkom zakonu o čistoći piva koji datira već od davne 1516. godine. Za proizvodnju ovog istarskoga piva koriste se četiri tradicionalna sastojka, a to su: ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda, koja je prirodna sa izvora Sveti Ivan, smještenog u dolini rijeke Mirne. Proizvode i nude tri vrste piva: San Servolo svijetlo pivo (zlatno žute boje, osvježavajuće pivo koje izuzetno paše uz jela s roštilja, pizze i tvrde sireve), San Servolo premium crveno pivo (rubin crvene boje, idealno paše uz začinjenu hranu) i San Servolo premium tamno pivo (tamne baršunaste boje, najbolje paše u zimskim periodima uz razna variva, meke sireve i razne deserte).

Sigurni smo da smo ovim predstavljanjem razveselili sve obožavatelje piva, ali i privukli one nove koji to planiraju tek postati. Sva ova piva možete pronaći i u Bosni i Hercegovini, a uvoznik i distributer piva je tvrtka 'Primaris plus' iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close