Snježne padavine i olujni udari vjetra

Stiže nevrijeme: Poslani savjeti za poduzimanje preventivnih mjera

Po informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za vikend će pogoršanje vremenskih prilika biti praćeno obilnijim snježnim padavinama. Visina snijega mogla bi biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature
Lifestyle / Flash | 07. 12. 2017. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijska uprava civilne zaštite uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u Županiji Sarajevo za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra zbog činjenice da se očekuje pogoršanje vremenskih prilika u našoj državi.

Po informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za vikend će pogoršanje vremenskih prilika biti praćeno obilnijim snježnim padavinama. Visina snijega mogla bi biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

Za početak narednog tjedna izdano je crveno upozorenje, zbog mogućnosti pojave jakog olujnog vjetra s orkanskim udarima za područje cijele BiH.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Iz Uprave naglašavaju da će na taj način biti stvorene pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.

Pravna i fizička lica podsjećaju se i na obaveze što su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade. Ti zakoni propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

" Posebno se apelira na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti da pripreme adekvatnu mehanizaciju i na vrijeme reagiraju na najavljene snježne padavine" priopćila je Press služba ŽS.

Kopirati
Drag cursor here to close