Jesenje pripreme

Sterilizacija staklenki obavezna je za zimnicu

Voće i povrće na vrhuncu zrelosti i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice. Od podjednake je važnosti i odabir staklenki u kojima ćete čuvati svoje "blago", kao i njihova čistoća.
Lifestyle / Flash | 07. 10. 2023. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sterilizacija staklenki obavezna je za zimnicu

Sterilizirane staklenke ključ su uspješne zimnice. Bilo da staklenke steriliziramo u pećnici ili prokuhavanjem, važno je da to odradimo temeljito kako bi ukusno voće ili povrće ostalo jednako ukusno cijelu zimu. 

Stoga koristi samo besprijekorne i neoštećene staklenke i poklopce jer se mogu najbolje zatvoriti i tijekom obrade neće pucati. Koristiš li staklenke s patent poklopcima dobro provjeri jesu li gumeni prsteni neoštećeni i da nemaju razvijenu plijesan.

Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napuniš vodom, zatvoriš i držiš preokrenute na kuhinjskoj krpi. Na krpi ne smiješ primijetiti ni najmanje tragove vode.

Sterilizacija staklenki počinje čišćenjem

I najmanja prljavština može utjecati na kvalitetu zimnice stoga staklenke i poklopci kao uostalom i svi aparati, posude i radne površine koje se koriste moraju biti savršeno čisti.

Koji god postupak sterilizacije staklenki da odabereš, potrebno je staklenke i poklopce dobro oprati vodom i deterdžentom te isprati vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možeš, za dodatnu sigurnost, kratko prokuhati i u vodi s dodatkom octa.

Sterilizacija staklenki kuhanjem

Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi 10-15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

  Sterilizacija staklenki počinje čišćenjem

Važno je napomenuti da staklenke nikako ne smiješ dirati rukom, ne samo zato što su vruće, nego zato što bismo ih ponovno mogli kontaminirati. Poklopce također možeš sterilizirati na ovaj način.

Sterilizacija staklenki u pećnici

Staklenke možeš sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držiš u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata. Što je temperatura niža, vrijeme sterilizacije je duže.

Poklopce možeš sterilizirati na isti način, ali ih drži kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane, ako postoji. Nakon steriliziranja, staklenke valja pažljivo izvaditi čistom kuhinjskom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodiruješ niti jedan dio staklenke.

Dodatni savjet

Ovisno o vrsti zimnice koju pripremaš, staklenke ostavi da se ohlade ili ih puni dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodi računa da ne zaprljaš rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku. 

Kopirati
Drag cursor here to close