Svjetski dan autizma

Stari most u plavoj boji

Lifestyle / Flash | 02. 04. 2017. u 18:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru večeras je bio osvjetljen plavom bojom čime se grad na Neretvi priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

U okviru akcije 'Light it up Blue', EDUS već petu godinu zaredom svakog 2. travnja osvjetljava plavom svjetlošću prepoznatljiva mjesta u našoj zemlji.

Događaj je dio akcije 'Light It Up Blue', a kako je najavljeno, pored mostarskog Starog mosta, plavom bojom večeras će biti osvjetljeni i Plivski vodopad u Jajcu, tvrđava Kastel u Banja Luci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.

Predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama 'Vedri osmijeh' Mostar Danijela Kegelj istaknula je važnost podizanja svijesti o autizmu te izrazila zadovoljstvo što se Mostar i ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

"Prevažno je da podignemo glas i skrenemo pozornost da je taj spektar plave boje nešto što je i nama lijepo i dragocjeno i što treba živjeti svaki, a ne samo ovaj jedan dan u godini", kazala je Kegelj.

Svakog 2. travnja u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva.

Da podsjetimo, Rezolucijom UN-a iz 2007. ovaj datum je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, te se tog dana i cijelog mjeseca travnja šira javnost informira o autizmu kao stanju, te potrebama i sposobnostima ljudi koji ga imaju.

Akcija 'Light It Up blue', koju je pokrenula svjetska organizacija 'Autism Speaks', a koju u našoj zemlji sprovodi EDUS-Edukacija za sve, simbolizira podršku osobama s autizmom i njihovim obiteljima, prije svega u smislu njihovog boljeg razumijevanja i prihvatanja, ali i konkretne podrške.

Akciju 'Light It Up Blue' i njeno medijsko pokrivanje u BiH omogućili su: veleposlanstvo Australije u Beču, Grad Sarajevo, Općina Jajce, Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, kompanija Movements d.o.o., kompanija Atlantbh, UBE Store d.o.o. Tuzla, kompanija EuroExpress brza pošta iz Banja Luke, Info Media Group Banja Luka, restoran 'Kazamati' iz Banja Luke, marketinška agencija 'Mania' iz Banja Luke, kompanija Lanaco Banja Luka, BBI Centar, Alta Shopping centar, Cinema City, Led Media Banja Luka, magazin 'Lola', Biznis magazin, 'Ljepota i zdravlje', Urban magazin, radiosarajevo.ba, Olx.ba, radio Jajce i dnevni list 'Oslobođenje'.

Kopirati
Drag cursor here to close