Coca-cola

Stari most na najprepoznatljivijoj boci na svijetu

Lifestyle / Flash | 16. 11. 2015. u 14:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najprepoznatljivija boca na svijetu stvorena je 16. studenog, a ove godine obilježava se poseban jubilej – okrugli, 100. rođendan. Na njoj se povodom stotog rođendana našao i simbol Mostara Stari most.

Na svom 100-godišnjem putovanju, boca Coca-Cole je posjetila svaki djelić planete, a kampanja posvećena ovom autentičnom brendu i rođendanu podsjeća na pop kulturu, Marilyn Monroe, Elvis Presleyja i Ray Charlesa čija je slava izgrađena i sačuvana u „poljupcu“ sa slavnom bocom.

Poseban jubilej podsjeća na bezvremensku i globalnu vrijednost jedinstvenog osjećaja ledeno-hladnog pića sa autentičnošću i slavom svakog detalja.

Hollywood na bocama Coca-Cole

„Dizajn koji je potpuno izdvaja i čini prepoznatljivom već na dodir, pa čak i kad je polomljena i na zemlji''. -Ovo su bile smjernice po kojima je 16. studenog 1915. godine u Root Glass Company iz Indiane napravljena boca kao odgovor na izazov koji je Coca-Cola poslala svim svojim proizvođačima ambalaže. Ovo je i opis boce koja u ovoj godini obilježava 100 godina svoje mladosti.

Ovaj značajan jubilej Coca-Cola proslavlja globalnom, cjelogodišnjom kampanjom. Kampanja je uključivala nove reklame i seriju umjetničkih izložbi koje predstavljaju neke od vodećih suvremenih umjetnika poput Andy Warhol, Normana Rocka i Peter Blake. Kampanja posvećena kulturi, umjetnosti i slavnim pop ikonama simbolizira dugogodišnju povezanost brendova i vrijednosti koje su rasle, živjele i žive zajedno.

Svojim savršenim oblinama i neponovljivim oblikom, boca je postala globalna ikona koja već cijelo stoljeće inspirira značajne trenutke filma, društvene povijesti, dizajna i likovne umjetnosti. Oblik boce je vrhunski spoj forme i funkcije a prekrasne, fluidne obline staklene boce Coca-Cole iste su danas kao što su bile 1915. godine.

Conture Coca-Colina boca je trajna, klasična ikona u povijesti dizajna ambalaže.
Dio globalne kampanje, „Kissed by“ koja je i kod nas realizirana pod nazivom „Poljubi za radost“ upućuje poziv ljubiteljima Coca-Cole da podijele jedinstvenost osjećaja koji donosi ledeno-hladno piće. Od predivnog zvuka otvaranja boce, do trenutka kada usne "poljube" bocu ledeno-hladne Coca-Cole, svi ljubitelji, bez obzira na to koliko su poznati ili koliko udaljeni jedni od drugih, dijele osjećaj jedinstvene radosti. Kampanja predstavlja ikone pop kulture Marilyn Monroe, Elvis Presleyja i Ray Charlesa u "poljupcu" sa slavnom bocom.

Coca-Cola povezuje generacije širom svijeta jednostavnim činom ispijanja pića iz ledeno-hladne Coca-Coline kultne staklene boce koja predstavlja simbol osvježenja.

Kampanja kojom se obilježava 100 godina najprepoznatljivije boce na svijetu se sprovodi u više od 140 zemalja i proslavlja posebnost Coca-Coline „Counture“ boce.

Zanimljivosti o Coca-Colinoj boci

Više od 300 milijardi boca Coca-Cole je prodano od njenog stvaranja 1915. godine.

Poznato je da bluz glazbenici koriste usko grlo Coca-Coline boce za poseban način sviranja koji se u bluz-svijetu zove slideguitar - sviranje prevlačenjem uskog grla boce po žicama.

Pakovanje od šest boca je razvila Coca-Cola kako bi ohrabrila potrošače da boce ponesu kući i da Coca-Colu piju češće.

Umjetnik Fred Mizen je 1930. godine naslikao sliku Djeda Mraza koji pije Coca-Colu iz boce, donoseći brendu, po prvi put, sad već tradicionalnu ikonu.

Praveći od svakodnevnog života umjetnost, Andy Warhol je predstavljao Coca-Colinu bocu na svojim modernim slikama. Warholova serija “zelenih boca Coca-Cole” je trenutno dio kolekcije u Whitney muzeju američke umjetnosti u New Yorku.

Boca Coca-Cole je bila prvi komercijalni proizvod koji se pojavio na naslovnoj strani Time magazina 1950. godine.

Umjetnici poput Howarda Finstera, Toma Wesselmanna, Ulricha Waltera i Carlosa Vergara su predstavljali Coca-Colinu bocu u njihovim najznačajnijim djelima.

Coca-Colina boca je predstavljana u mnogim filmovima, uključujući i nove filmove poput:
„Služavke“ (The Help)
„Spašavanje gospodina Benksa“ (Saving Mr. Banks)
„Djevojke iz snova“ (Dreamgirls)
„Tajni život pčela“ (The Secret Life of Bees)
„Neobični slučaj Bendžamina Batona“ (The Curious Case of Benjamin Button)

Coca-Colina boca se pojavljivala u mnogim TV serijama, uključujući nove hitove:
„Carstvo poroka“ (Boardwalk Empire)
„Lude sedamdesete“ (That 70’s Show)
„Momci s Madisona“ (Mad Men)

U raznim regijama u svijetu, naočale sa vrlo tankim lećama u okviru imaju kolokvijalni naziv „Coca-Cola naočale“, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close