Osobe 60+

Starenje stanovništva izazov za socijalne politike u BiH

Lifestyle / Flash | 30. 09. 2015. u 15:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo civilnih poslova BiH priopćilo je da obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba - 1. listopada, ove godine ima za cilj ukazati javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promovira jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane.

Navode da je slogan ovogodišnje kampanje "Osobe 60+, računajte na nas" izabran kako bi bila skrenuta pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populacijska dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj s kojima će se svijet suočiti u 21. stoljeću.

Također, ističu da je i za socijalne politike u Bosni i Hercegovini jedan od značajnih izazova tzv. starenje stanovništva, te da su, osim demografskih trendova o kojim se često govori, evidentna i druga obilježja osoba treće dobi u našoj zemlji.

Nove generacije starijih građana sve su zdravije i obrazovanije, čime su i njihove potrebe objektivno složenije, tako da postojeći oblici društvene brige za ovu populaciju, osim standardne nedostatnosti, postaju i neadekvatni. Osim navedenog, veliki utjecaj na vrste i obim potreba starijih osoba ima stalni trend promjena u strukturi i funkcijama obitelji, te slabljenje obiteljske solidarnosti.

Kvaliteta života starijih osoba u sve višoj mjeri postaje ovisna o vrstama i obimu društvene brige, odnosno, o distribuciji i dostupnosti socijalnih usluga. Jedan od prioriteta socijalnih politika u Bosni i Hercegovini je širenje mreže socijalnih usluga za starije osobe, koje su prepoznate kao posebno ranjiva grupacija, izložena visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U nastojanju da potakne poboljšanje društvenog položaja starih osoba u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, zajedno s nadležnim organima i institucijama entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, načinilo je i koordinira implementaciju projekta "Podrška davateljima socijalnih usluga i unaprjeđenje kapaciteta za praćenje" koji je financiran iz IPA programa, a koji je prvenstveno usmjeren na potrebe starih osoba.

Kroz navedeni projekt, čija je provedba zvanično počela 14. rujna, predviđena je, između ostalog, podrška za 12 centara za socijalni rad u Bosni i Hercegovini u kojima će biti razvijani dodatni programi brige za stare osobe, a posebno širenje usluge pomoći u kući za starije osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close