motiv ženama

Šta danas znači biti političarka?

Lifestyle / Flash | 20. 02. 2015. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna diskusija ''Šta danas znači biti političarka?'' održana je u Sarajevu, a istaknuto je da je od velikog značaja da se žene uključuju u politiku i bave tim pozivom, te da je neophodno da budu u procesu javnog odlučivanja. Cilj javne diskusije bio je da ohrabri studentice i mlađe aktivne žene za ulazak u politički život BiH.

O svojim iskustvima govorila je načelnica Općine Visoko Amra Babić koja je kazala da su njena iskustva u politici veoma pozitivna te je mladim ženama poručila da se uključe u politiku.

''Politika je dio života, ako se mi ne bavimo politikom ona se bavi nama'', rekla je Babić. Smatra da su žene u politici odlučne, hrabre, vrijedne te spremne pregovarati i dogovarati. Istaknula je da žene u politici demantiraju predrasude da su svi političari korumpirani te da je riječ o zanimanju koje nije omiljeno.

Naglasila je da njeno djelovanje može biti motiv ženama.Babić je navela da se politikom može baviti, a da se ne zanemari obitelj, te da to nije prepreka, niti izgovor. Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković je kazala da je značajno da se žene uključuju u politiku i procese javnog odlučivanja.

''Žene su spremnije za mirovne sporazume, dogovaranje, pregovaranje, ima mnogo žena koje mogu uspjeti u toj oblasti. Republika Hrvatska je pokazala da su žene sposobne. Žena može voditi državu'', rekla je ona.

Organizator javne diskusije je Westminster fondacija za demokraciju (WFD) u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u Sarajevu. Diskusija je dio programa WFD-a u BiH koji je fokusiran na promociju sudjelovanja žena u javnom političkom životu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close