Bonton

Srbija udara po džepu: Bezobrazni zastupnici ostaju bez tri plaće

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2014. u 07:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u srbijanskoj skupštini, koji prekrše pravila lijepog ponašanja, a ne budu se htjeli javno ispričati, prema predloženom etičkom kodeksu parlamenta, morat će platiti kaznu u visini od tri svoje plaće, što je oko 225.000 dinara (oko 2.100 eura).

Ovo je, piše agencija Tanjug, jedna od odredaba etičkog kodeksa koji je nedavno završila radna skupina Narodne skupštine, a koji bi trebala biti usvojena na redovnom jesenjem zasjedanju do kraja godine.

Zoran Babić, šef radne skupine za izradu etičkog kodeksa kaže da su prijedlog podržali i vlast i opozicija i da bi on mogao odmah ući u skupštinsku proceduru ali da žele čuti i što o njemu misle u Europskom parlamentu.

Na pitanje zašto Kodeks kao interni dokument srpskog parlamenta šalju u Bruxelles, Babić odgovara kako nema razloga da se na ova gesta gleda kao na poltronizam.

''Prijedlog kodeksa smo uradili po ugledu na one koji postoje u nekim europskim državama, poput Poljske, na primjer, pa želimo čuti mišljenje Europske komisije. Ukoliko bi on dobio, da tako kažem, pozitivnu ocjenu, čini mi se da bi bio lakše usvojen u parlamentu'', rekao je Babić za Politiku.

U radnoj skupini su, dodao je Babić, svi složni oko predloženog rešenja, ali ima zastupnika i u vlasti i u opoziciji, kojima se ovo baš i ne sviđa.

Kopirati
Drag cursor here to close