U Laponiji

Kakve akrobacije: Snowboard avantura u snježnom dvorcu

Za mnoge trikove koje je izveo unutra, ubrzanje je morao dobiti izvan zamka, što je ponekad značilo bušenje rupe u zidu kako bi se dobila dovoljno pogodna rampa.
Lifestyle / Flash | 02. 11. 2021. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finski snowboarder Eero Ettala za potrebe svog najnovijeg projekta transformirao je ledeni zamak u savršen poligon za izvođenje snowboard trikova. U videu ''Snow Castle'' zabilježio je akrobacije koje je izvodio u čarobnom snježnom selu Kittilä u srcu Laponije.

Ettala se na međunarodnoj snowboard sceni prvi put pojavio 2005. godine, i od tada ne prestaje pomjerati granice. Ovaj 37-godišnji stanovnik Helsinkija karijeru je započeo pobjedama u disciplini Big Air na natjecanju Freestyle.CH 2006. i 2009. godine u Švicarskoj, da bi potom osvojio i zlatnu medalju u disciplini slopestyle na Winter X Games 2010 u Koloradu.

Za svoj najnoviji projekt, zvijezda snowboarding filmova kao što su ''Picture This'' i ''Double Decade'' putovala je skoro 200 kilometara iznad arktičkog kruga u finskoj Laponiji.

Video: Snowboard avantura u snježnom dvorcu u Laponiji

Ettalin projekt iz snova bio je da realizira prvu vožnju snowboardom unutar ledenog zamka, izgrađenom i oblikovanom u snježnom selu Kittilä, u srcu Laponije.

Svake godine izgradnja snježnog dvorca počinje kada se temperatura spusti oko 10 stupnjeva Celzijusa ispod nule, što se obično događa početkom studenog, a sezona traje do proljeća.

Ettala je prije realizacije projekta nekoliko puta obišao lokaciju i - pošto je većina prepreka potrebnih za izvođenje trikova već postojala u ledenom dvorcu - trebalo je samo malo dogradnje i oblikovanja.

''Uložio sam mnogo vremena u planiranje kako bih dobio savršene putanje za moj stil vožnje. Želio sam demonstrirati moje snowboarderske sposobnosti na raznolik način, te u film uključiti različite prepreke'', otkrio je.

Foto: PR / Snowboard avantura u snježnom dvorcu

Za mnoge trikove koje je izveo unutra, ubrzanje je morao dobiti izvan zamka, što je ponekad značilo bušenje rupe u zidu kako bi se dobila dovoljno pogodna rampa.

''Kada smo kreirali putanju za trik sa ledenim stolom za piknik, morali smo mu skratiti noge, jer inače ne bih mogao skočiti direktno na njega. Neposredna blizina ledenih zidova, nalik betonskim, nakon svake prepreke, značila je da moram biti jako pažljiv kako bih izbjegao povrede'', dodao je Finac.

Snimanje je trajalo pet dana na deset lokacija. Ettala - koji takođe ima vlastiti web serijal Cooking With Gas - fokusirao se na trikove koje je izvodio i snježne građevine na sljedećoj lokaciji za snimanje.

''Sve u svemu, ovaj projekt je bio jedan od najupečatljivijih u mojoj karijeri. Mislim da je rezultat čak i bolji nego što sam se usuđivao da sanjam. Zahvaljujući lokaciji sve je bilo jako posebno - sedam dana sam se osjećao kao da vozim u svijetu bajki'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close