U četvrtak razvedravanje

Snijeg pada, skijališta trljaju ruke

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2015. u 07:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cijeloj Bosni i Hercegovini danas je oblačno vrijeme s kišnim i snježnim padavinama, a temperature su se spustile i ispod nule, javlja Anadolija.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) najniža temperatura jutros je zabilježena na Kupresu -4, a najviša u Neumu 8 stupnjeva Celzija. U glavnom gradu BiH Sarajevu zabilježen je -1 stupanj.

I cijeli Tuzlanski kanton (TK) osvanuo je pod snježnim pokrivačem, a najveća visina snijega, koji je rano jutros počeo padati, izmjerena je u Kladnju i iznosi preko 20 centimetara, potvrdio je za Anadoliju Bego Begić, uposlenik Civilne zaštite za mjere zaštite i spašavanja pri Općini Kladanj.

"Snijeg i dalje pada i u Mjesnoj zajednici Tuholj ima ga preko 20 centimetara, dok je nešto manje napadalo u Stuparima. Otežano se kreće i uz Karaulu, na putu M-18 koji spaja Tuzlu sa Sarajevom, ali nema zastoja. Mašine su na terenu i čiste snijeg", izjavio je Begić.

Zbog visine snijega koja je u velikom broju domaćinstava uzrokovala probleme u snabdijevanju električnom energijom i pitkom vodom, koji su trajali nekoliko dana, u Kladnju je početkom ožujka ove godine proglašeno stanje prirodne nesreće. Tada je u nekim dijelovima općine izmjerena visina i do metar snijega.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju vozače na obvezu korištenja zimske opreme do 15. travnja.

I sutra se u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme.

"U Bosni se očekuje slaba kiša u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 8, a najviša dnevna temperatura od 2 do 10, na jugu do 14 stupnjeva", navodi FHMZBiH.

Razvedravanje u četvrtak

Međutim, u četvrtak se u većem dijelu Hercegovine očekuje razvedravanje.
U petak se u BiH očekuje pretežno vedro vrijeme. U Bosni će po kotlinama biti magle prije podne. Jutarnja temperatura će iznositi od -7 do 1, na jugu do 8, a najviša dnevna temperatura će biti od 9 do 19 stupnjeva.

Popularna Facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna navela je kako konačno stižu temperature primjerene dobu godine i pravo proljeće koje priželjkujemo.

''Nakon četvrtka očekuje se jačanje tople Anticiklone sa Sredozemlja i Azorskog područja, koja će našoj regiji donijeti osjetan porast temperatura, nerijetko preko 15 stupnjeva, ponegdje i preko 20 stupnjeva. Ovo će biti praćeno južnim i jugozapadnim vjetrom, koji ipak neće biti jako izražen. Mora se upozoriti na probleme koje može uzrokovati naglo otapanje snijega u gorju, jer su moguće aktivacije planinskih vodotoka kao i porast rijeka. Međutim za sada ne bi trebalo biti većih problema, jer dobra je okolnost što dolazi zatopljenje bez kiše. Veća opasnost prijeti od klizišta i odrona, i tu bi moglo biti problema ponajprije u Srbiji ( gdje je rizik i od lokalnih poplava ovih dana aktualan ) i u Bosni'', navedeno je na ovoj stranici.

Zbog snježnog pokrivača koji je dodatno stvorio veoma dobre uvjete za skijanje i u travnju na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, ski sezona bit će produžena do kraja mjeseca.

Igman i Bjelašnica produžili zimsku sezonu

Ovu informaciju za Anadolu Agency (AA) potvrdio je direktor Olimpijskog centra Bjelašnica – Igman Suad Jusić dodajući kako se još uvijek ne može govoriti o točnom datumu kada će skijaška sezona biti završena.

"Službeni datum zatvaranja sezone skijanja bio je 15. travanj. Shodno novim količinama padavina, sezona će biti produžena do daljnjeg, najverojatnije, do kraja tranja. Ukoliko vremenske prilike budu dobre, možemo reći da ćemo i taj datum produžiti", istaknuo je Jusić.

Prema Jusićevim riječima stabilizacija vremenskih prilika u narednim danima dodatno će poboljšati uslove za skijanje na Bjelašnici i Igmanu.

"Mogu reći da su uvjetii savršeni. Danas nisu jer konstantno pada snijeg, ali su dobri. Za one nešto slabije tehnički potkovane skijaše nisu uvjeti baš idealni jer konstantno padanje snijega mijenja situaciju na stazi ali nakon dva do tri dana, prema prognozama ide stabilizacija vremena, pa će uslovi bit savršeni", kazao je Jusić pored ostalog u razgovoru za Anadolu Agency.

Zimska turistička sezona 2014/2015. na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu otvorena je 21. prosinca prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close