Stranka kontrira

Slovenija: Udružena ljevica za izjednačenje homoseksualnih zajednica s bračnim

Lifestyle / Flash | 15. 12. 2014. u 16:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska stranka Udružena ljevica (ZL) podnijela je prijedlog zakona koji bi istospolne zajednice u svim pravima izjednačio s pravima koja imaju heteroseksualni parovi.

Prijedlog "zakona o bračnoj vezi i obiteljskim odnosima", koji je stranka u ponedjeljak uložila u parlamentarnu proceduru, definira bračnu vezu kao "životnu zajednicu dviju osoba istog ili različitog spola".

"Naš prijedlog ukida sadašnju zakonsku definiciju po kojoj bračnu ili izvanbračnu zajednicu čine samo osobe suprotnog spola", kazao je na konferenciji za novinare zastupnik ZL-a Matej Vatovec, dodavši da je diskriminacija na osnovi spolnog usmjerenja u suprotnosti s ustavom jer se veća zakonska prava daju muško-ženskim parovima, dok se homoseksualnost tretira kao posebna okolnost.

Udružena ljevica (ZL) na srpanjskim je izborima osvojila 51.000 glasova i sa šest zastupnika po prvi put ušla u parlament, gdje se nalazi u oporbi. Među ostalim se zauzima za poništenje "tajkunske" privatizacije, socijalnu osjetljivost i načela demokratskog socijalizma.

Svojim prijedlogom obiteljskog zakonika, koji neki smatraju nerealnim, stranka kontrira zakonskom prijedlogu koji je pripremila vladajuća koalicija premijera Mire Cerara, a o kojemu bi parlament trebao glasovati u prvoj polovici iduće godine.

Riječ je o posebnom zakonu o partnerskoj zajednici definiranoj kao "zajednica dviju žena ili dvaju muškaraca". Taj bi zakon istospolnim zajednicama dao nešto više prava, ali ne kroz temeljni, sistemski zakon o obiteljskim odnosima jer je to i ranije izazovalo velike društvene polemike.

Obiteljski zakon koji je bila donijela nekadašnja vlada Boruta Pahora, a predviđao je izjednačavanje homoseksualnih i heteroseksualnih parova osim kod posvajanja djece, u Sloveniji je odbijen na referendumu početkom 2012. godine. Referendum su inicirale udruge bliske katoličkoj crkvi, s tvrdnjom da bi takav zakon na mala vrata uveo redefiniciju klasične obitelji, kao zajednice muža i žene s djecom.

Kopirati
Drag cursor here to close