Zbog mostarskog odmarališta u Gradcu

Slobodna Dalmacija protiv Mije Ćosića

Za slobodnu Dalmaciju Ćosić je izjavio da je čist ko Isus Krist na križu!
Lifestyle / Flash | 06. 03. 2019. u 22:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijo Ćosić, vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke Europuls s kojom je Hrvatsko Ministarstvo državne imovine nedavno potpisalo ugovor o zakupu bivšeg mostarskog odmarališta u Gradcu, kako piše Slobodna Dalmacija osuđen je 7. prosinca 2015. na splitskom Općinskom sudu zbog kaznenog djela "utaje poreza'' i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i izrečena je uvjetna osuda s rokom provjeravanja od dvije godine.

Kako su iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu informirali, presuda je postala pravomoćna. Uz to, Ćosićeva je bh tvrtka Ćosić promex prije 11 godina kažnjena na splitskom Prekršajnom sudu sa 100 tisuća, a on sa 16 tisuća kuna. 

U potonjem je slučaju osuđen jer je kao Brodosplitov kooperant angažirao dvojicu radnika "na crno". Postupak je pokrenut temeljem zahtjeva Hrvatskog Državnog inspektorata, nakon što su inspektori  2005. "pri nadzoru u području radnih odnosa utvrdili da je kooperantska tvrtka u brodogradilištu uposlila strance bez radnih ili poslovnih dozvola".

Prema tekstu natječaja, za zakup odmarališta u Gradcu objavljenom početkom studenog na stranicama Ministarstva državne imovine, zakupnici nisu smjeli biti "dužnici po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Ministarstvo financija – Porezna uprava" te fizičke i pravne osobe "čija su povezana društva dužnici po istoj osnovi".

Kako piše Slobodna Dalmacija, Ćosić ne krši ovaj uvjet, ali je ''također očito, riječ o čovjeku s kojim su pravosuđe i poreznici ove države imali posla''.

Iz Hrvatskog Ministarstva državne imovine nisu upoznati s presudom koju Slobodna Dalmacija navodi. Ističu da je javno otvaranje ponuda održano je 10. prosinca 2018. a za bivše odmaralište "Mostarci" najpovoljnija ponuda bila je tvrtke EUROPULS d.o.o., zastupana po Miji Ćosiću.

Za slobodnu Dalmaciju Ćosić je izjavio da je čist ko Isus Krist na križu!

O utaji poreza kaže kako je sve to na reviziji te da utaje uopće nije bilo. ''Meni su inspektorice rekle da je napravljen pritisak da se mene eliminira. U to sam vrijeme imao hiljadu ljudi u Hrvatskoj zaposlenih, a pošto sam porijeklom Bosanac onda su me stisli i napravili mi potpuno krivu sliku i ne možeš se više izvuć kad krene u tom smjeru. Dali su mi najblažu uvjetnu kaznu i ja sam sve svoje vratio u 30 rata po 206 hiljada kuna šest i nešto milijuna kuna.''

Rad na crno i prekršajne presude je objasnio kao nebuloze koje je teško objasniti zbog sustava u Hrvatskoj. '' Da biste vi dobili dozvolu za radnika, vi ste ga morali uredno prijaviti i držati ga na osiguranju i na stanu. I onda počne procedura za radnu dozvolu. A onda čovjek ode i radi bezveze kod bilo koga, a s obzirom da je prijavljen u firmi Ćosić promex, onda se procesuira firma. Znači nigdje, nikad nijedan radnik nije na crno radio namjerno i po našoj uputi''

O zakupu s Hrvatskim Ministarstvom državne imovine za Slobodnu da je Ugovor sam potpisao, ali to je potpuno druga firma. ''Ja sam kao privatna osoba imao probleme, a firma je čista. Ja sam pošten i korektan čovjek.'', izjavio je Ćosić.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close