Vrućina

Sladić o toplinskom valu: Mi još dobro prolazimo

Toplotni val će blago oslabiti u četvrtak kada preko Bosne i Hercegovine rubno pređe hladna fronta s kojom će procuriti svježiji atlanski zrak sa sjeverozapada.
Lifestyle / Flash | 18. 07. 2023. u 14:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je također zahvaćena toplotnim valom, ali za razliku od Italije i Grčke, temperature zraka nisu rekordne, ali su iznad uobičajenih za osam do 10 °C u odnosu na period 1991-2020, izjavio je za Fenu meteorolog Nedim Sladić.

''Dakle, temperaturno pripadamo rangu kakav smo imali i u proteklih pet do 10 ljeta, odnosno raspon temperatura je uglavnom od 35 do 40 °C, lokalno na jugozapadu Hercegovine, a ponajprije u mostarskoj kotlini ta cifra može dosegnuti do 42 °C' - kaže Sladić.

Po njegovim riječima, u odnosu na 46 °C koliko se očekuje na jugu Italije i na Siciliji te Sardiniji, "mi još relativno dobro prolazimo".

Toplotni val će blago oslabiti u četvrtak kada preko Bosne i Hercegovine rubno pređe hladna fronta s kojom će procuriti svježiji atlanski zrak sa sjeverozapada. Zbog toga u srijedu navečer najprije uz granicu sa Hrvatskom može biti izolovanih jakih grmljavinskih nevremena praćeni lokalnom pojavom grada.

''Potom ponovo jačanje toplotnog vala koji po svim prilikama nema namjeru još da završi prije 26.07'' - kaže Sladić.

Kopirati
Drag cursor here to close