Intervju

Škoro za Bljesak: Nosim vedrinu i svjetlost konveksnog mostarskog neba

Lifestyle / Flash | 08. 06. 2017. u 09:51 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vedran Škoro, urednik na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, jedno je od vodećih imena ove televizije. U intervjuu za Bljesak.info govorio je o svojoj matičnoj kući, novinarstvu nekada i danas, a budući da je porijeklom iz Mostara, govorio je i o neizbježnoj mostarskoj svjetlosti.

Bljesak.info: Alternativna televizija obilježava 20 godina postojanja. Vi ste urednik Apostrofa poet godina, koji je nastavak uspješnog serijala emisija Amplituda koji je također emitiran pet godina. Dakle novinarski posao radite u ovoj kući deset godina. Možete li napraviti presjek, nekada i sada, u pogledu na ATV i vaš posao?

ŠKORO: Kada sam prije deset godina u Alternativnoj televiziji krenuo sa političkim talk show-om Aplituda, većina medija u BiH bila je u spirali šutnje. Jednostavno,, mnoge teme su gurane pod tepih. Upravo iz tih razloga našao sam se u drugačijoj , boljoj profesionalnijoj televiziji, u Alternativnoj televiziji Banja Luka. Za ovu medijsku kuću nije bilo tabu tema, nije bilo zabrana. Novinarska sloboda, vjerovali ili ne, nije samo sintagma, već način rada . ATV istraživački tim otvarao je sve teme, beskompromisno , nepristrano i argumentirano ukazujući na brojne probleme, analizirajući ih iz svih kutova. U proteklih deset godina od spirale šutnje većina medija, u sve lošijem političkom ambijentu, polako je upadala u spiralu neobjektivnosti, neargumentiranosti, obične navijačke pristranosti. Opet moram istaći da mi je zadovoljstvo raditi u ATV-u, koji je izbjegao obje zamke, obje spirale i šutnje i pristranosti, pa i rastući senzacionalizam. ATV ostao je svoj, okrenut samo gledateljima i javnosti. Objektivno, nepristrano i argumentirano, samo istina, pa ma kakva ona bila.

Bljesak.info: Šta je doprinijelo tome da Apostrof bude danas jedna od najgledanijih emisija? Kako odolijevate političkim pritiscima? Kako ostati dosljedan svojoj profesiji?

ŠKORO: Iskreno radim posao koji volim, a tako ni rezultati ne izostaju. 26 godina rada u medijima, to je zaista veliko iskustvo. Zatim ogroman broj kontakata, ozbiljan pristup, osluškivanje pulsa javnosti, a i ATV kuća, koja mi je dala potrebne uvjete za rad i slobodu, sve je sjedinjeno, utjelovljeno u projekt politički talk show Apostrof, koji je naišao na dobar prijem kod gledatelja. U emisiji apostrofiramo najkatualnije teme i događaje koje su obilježile tjedan. Iz drugog ugla, na drugačiji način, pokušavamo uvodnim prilozima, odnosno apostrofima, otvoriti temu konkretnim stvarima i novim, ponekad i pomalo provokativnim, ali točnim informacijama bez taktiziranja i uopćavanja. Na taj način od različitih sugovornika tražimo izravne odgovore, što u debati i sučeljavanju argumenata daje željenu dinamiku, koju su gledatelji, po reakcijama i rejtinzima, prepoznali. U posljednje vrijeme, građani mi daju prijedloge, sugestije, prilažu raznu dokumentaciju, predlažu teme, i aktivni su i u živim uključenjima, u kojima komentiraju apostrofe tjedna ili ukazuju na svoje probleme. U svakom slučaju to pokazuje da nam gledatelji vjeruju, a i da u emisijama i medijima vide nadu da stvari mogu da se mijenjaju, poprave, pokrenu. To je najbitnije, to je moja vodilja. Samo osluškujte puls javnosti i ne dozvolite da vam se političari miješaju u vaš posao, da biraju teme i sugovornike , onda ste već na putu uspjeha. Apostrof se odavno izborio s pritiscima i etablirao kao ozbiljna emisija, tako da više i nitko ne pokušava utjecati. Ponekad nas kritizira vlast, ponekad opozicija, a nerijetko i jedni i drugi. To je znak da smo svoji, objektivni i profesionalni, samo u službi građana.

Bljesak.info: Za koga bi ste rekli da je dobar sugovornik od političara?

ŠKORO: Na medijskoj sceni u moru elektronskih medija, u posljednje vrijeme teška je borba za sugovornike, odnosno adekvatne i kvalitetne goste. Međutim, moram reći da Apostrof uglavnom nema taj problem budući da se etablirao kao dobar medijski projekat, koji ima kvalitetu i kredibilitet. Kroz banjalučki studio za deset godina prošlo je više od 1000 sugovornika iz BiH i regije .Da je tako, potvrđuje niz primjera, a izdvojio bih emisiju u kojoj su gosti bili Aleksandar Vučić, Milomir Žužul, Mladen Ivanić i Fahrudin Radončić. Također bih podsjetio i na, meni dragu, emisiju s glumcima Branislavom Lečićem, Ivanom Pernarom, Emirom Hadžihafizbegovićem i Aleksandrom Stojkovićem Piksijem. Zapažena gošća je bila i Vesna Pusić, kao mnogi drugi. Posebno želim naglasiti predizbornu tv-debatu 2014., predsjedničkih kandidata Milorada Dodika i Ognjena Tadića. To je veliko priznanje i za ATV i za mene osobno. Kad sve sagledam najzanimljiviji sugovornik je bez dileme Milorad Dodik. S njim vam je zajamčena dobra i dinamična debata, velika gledanost i rejtinzi do amplitudnog maksimuma. Uvijek očekujte i iznenađenja i zanimljive stavove, ali i žestoku diskusiju.

Bljesak.info: Koje uzore i ideale slijedite u profesionalnom smislu?

ŠKORO: Ovo je vrijeme, koje karakterizira kriza uzora. Nije to kao nekad kad se cijenilo moralno ponašanje i djelovanje, kad je kvaliteta bila na prvom mjestu i zasigurno ga je bilo više. Hiperinflacija medija i poremećen sistem vrijednosti učinili su svoje. Učio sam od mnogih i usvajao sam od svakog ono najbolje. Ne bih nikog posebno izdvajao. Sad sam se odgovarajući na vaše pitanje prisjetio mojih prvi novinarskih dana. Kad sam bio na početku ove sada već duge novinarske karijere, jedan stari urednik mi je rekao da je novinarstvo predivan posao, koji bi preporučio svakom obrazovanom čovjeku. Ali, sjećam se, upozorio je da u novinarstvu treba ostati maksimalno 10 godina, ni dana duže. Tko ostane duže, taj nije normalan naglasio je taj iskusni novinarski vuk. Evo u novinarstvu sam 26 godina i mislim da sam ostao normalan. Mislim da sam ostao i objektivan što je osnovni novinarski ideal, novinarsko načelo.

Bljesak.info: Šta možete izdvojiti iz vašeg radnog vijeka kao nešto što Vas je ''naučilo zanatu'', što je bitno za novinara? Kakvo je novinarstvo danas?

ŠKORO: Iskreno, ponosan sam na svoju karijeru. Prvo, nisam preskakao stepenice, što je najbitnije u svakom poslu. Dakle , krenuo sam od novinara suradnika, pa novinara, redaktora, urednika, urednika emisija, urednika Dnevnika, šefa Deska do direktora programa Javnog servisa. Također radio sam i niz autorskih emisija. Također bih naglasio i emisiju Pečat, koju sam utemeljio, kao urednik i novinar, a koja se i danas emitira na RTRS-u. Novinarstvo, nekad i sad? Ogromna je razlika. Kad neke ozbiljne vijesti-informacije o kriminalu ili političkim pitanjima istražite i objavite, nekad je značilo nešto, a danas ni tri dana čuda dosta, već sljedeći dan, kao da se ništa nije ni čulo ni desilo. To je ambijent u kome nije lako raditi. Ali isplati se biti uporan i ustrajavati na profesionalnim standardima objektivnosti. Ono što me još više zabrinjava, prvenstveno u elektronskim medijima, jeste da nema novih lica, autora, novih emisija. Sve medijske projekte, koji vrijede, uređuje stara garda. Izgubila se i novinarska solidarnost, a otupila je novinarska oštrica, a novinarska udruženja lutaju u ovim neviđenim političkim podjelama.

Bljesak.info: Kako bi ste opisali ATV-ov doprinos društvu?

ŠKORO: ATV je medijska kuća koja nije dozvolila da ni politika, ni marketinške agenciji, ni jake firme, a ni drugi lobiji utječu na uređivačku politiku. Uspjeli smo se oduprijeti svim pritiscima ovog zaista teškog i turbulentnog vremena. Prije svega, naša osnovna uloga je da pravovremeno i istinito informiramo javnost o svim događanjima u zemlji u svijetu. To i radimo, a nastojimo biti korektiv vlasti, da ukazujemo na propuste i upozoravamo na anomalije u društvu. To je naša ključna uloga, koju profesionalno ispunjavamo. Građani su to prepoznali i evo 20 godina daju nam veliko povjerenje i mi smo mogu slobodno reći medij, kome se vjeruje i čije Centralne vijesti se obvezno gledaju. Percepcija javnosti je da ako hoćeš da saznaš šta se stvarno događa u Republici Srpskoj i BiH onda gledaj ATV.

Bljesak.info: Kako vidite ATV u budućnosti? Šta možemo očekivati u vašim emisijama i od Vas osobno?

ŠKORO: ATV uvijek vidim kao jaku i modernu televiziju. Što se tiče cilja i misije ostaje na istom kursu, tu ništa ne mijenjamo. Naravno svake godine jačamo tehnički i kadrovski, slijedi i digitalizacija i niz drugih izazova, ali interes javnosti, naših gledatelja ostaje nam na prvom mjestu. Za TALK SHOW Apostrof, neću da otkrivam planove zbog konkurencije. Možda će biti i određenih promjena i osvježenja, možda i od nove sezone, ali o tom kad dođe vrijeme. Cilj mi je sad uspješno završiti desetu sezonu i onda poslije ljetne stanke, nastaviti u još jačem ritmu, jer treba razbuditi uspavane političare.

Bljesak.info: Porijeklom ste iz Mostara. Tko je Vedran Škoro privatno?

ŠKORO: Teško je govoriti o sebi, to trebate pitati moje prijatelje. Smatram da sam društven i komunikativan. Volim druženja, a mislim da imam, odnosno da je ostalo bar malo onog mostarskog duha, koji je spreman uvijek da se našali, ali i primi šale i na svoj račun. Mostar mi je dao sve i formalno i neformalno obrazovanje, a prvenstveno nosim vedrinu i svjetlost konveksnog mostarskog neba, koje su dio mog veselog bića. Tijekom radnog tjedna, malo je ili bolje rečeno nimalo vremena za neke druge aktivnosti, osim za istraživačko novinarstvo. Vikend je vrijeme, kada sam posvećen porodici i prijateljima. Za to se mora imati vremena, za jednu dobru kavu s prijateljima, za obiteljsko druženje ili ručak. Ali moram dodati da ni vikendom ne propuštam Vijesti, na prvom mjestu ATV-ove. Novinar je novinar. Novinar uvijek istražuje, uvijek traga za novom informacijom, skeptik je koji se ne miri tako lako, već je u stalnom kretanju, traganju i komunikaciji. Novinarstvo je način i začin mog života.

Kopirati
Drag cursor here to close