Fika

Skandinavci kopiraju Mostarce u ispijanju kave

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 18:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon popularnosti hygge-a, skandinavskog načina života koji se temelji na sreći, sigurnosti, komforu i jednostavnosti, stiže nam još jedan jednostavan i tako divan trend. Fika je skandinavski način ispijanja kave, no ne bilo kakav.

Riječ je o trenucima koje uzimamo samo za sebe, usporavamo sa svakodnevnim obavezama, bez žurbe sjedamo u omiljeni kafić ili odlazimo na najdraže mjesto u kući i samo uživamo u lijepim stvarima u životu uz šalicu dobre kave, piše Gastro.hr.

Iako zvuči poprilično slično onome što se u Mostaru, BiH, pa i susjednim zemljama prakticira na svakodnevnoj bazi, Fika je poseban ritual na temu kojeg je napisana čak i knjiga Fika: Umjetnost švedskog ispijanja kave (Fika: The Art of Swedish Coffee Break).

Ako se pita Skandinavce, kavu vrlo lako možete zamijeniti čajem, a zatim se dodatno razveseliti i finom domaćom slasticom.

Nije važno gdje i kada, nije važno čak ni jeste li sami ili u društvu. Važno je samo da iz užurbanog dana odvojite vrijeme za sebe, za odmor od života. Fika polako ali sigurno postaje simbol usporavanja i uživanja u malim stvarima uz šalicu omiljenog toplog napitka. Na putu, na poslu, kod kuće ili u društvu najdražih ljudi – fiku jednostavno morate doživjeti.

Dobro je da su Mostarci bar u odmaranju u razini sa skandinavskim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close