ZOO

Sjedili na jajetu: Gay pingvini postali očevi

Zaposlenici akvarija su dvojici mužjaka, Magicu i Sphenu, u gnijezdo prvo namjestili lažno jaje kako bi provjerili kako će se par gay jedinki snaći u ulozi roditelja.
Lifestyle / Flash | 26. 10. 2018. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mužjaci žutonogog pingvina iz akvarija Sydney's Sea Life, koji su sagradili zajedničko gnijezdo pa im je povjerena briga o oplođenom jajetu, postali su očevi zdravog potomka, prenose australski mediji.

Zaposlenici akvarija su dvojici mužjaka, Magicu i Sphenu, u gnijezdo prvo namjestili lažno jaje kako bi provjerili kako će se par gay jedinki snaći u ulozi roditelja.

Kada su uspješno položili test iz roditeljstva, na brigu im je povjereno oplođeno jaje heteroseksualnog para pingvina koji ih je imao dva. U prirodi je, naime, uobičajeno da pingvini napuste drugog potomka jer im je teško pronaći hranu.  Mladunče se rodilo 19. listopada i prvi je subantarktički pingvin koji je došao na svijet u akvariju. 

Gay par koji je gnijezdo napravio prije sezone parenja brižno njeguje usvojenog mladunca, kazala je Tish Hannan iz sydneyskog akvarija. 

Video: 

Objasnila je da su u prvih 20 dana nakon rođenja mladunci najosjetljiviji zbog čega je iznimno važno da se roditelji o njemu dobro brinu. 

Magic i Sphen jaje su smjestili u malo gnijezdo napravljeno od oblutaka te su na njemu naizmjence sjedili dijeleći sve roditeljske dužnosti, rekla je Hannan. 

Podsjetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina iznimno brižni roditelji. Uobičajeno je da mužjak i ženka zajedno brinu o mladuncima. Dok jedno od njih čuva jaje, drugo ide po hranu, a zatim se izmjenjuju. Kazala je da drukčije nije bilo ni s ovim parom. 

Po pisanju australskih medija sva tri člana obitelji iznimno su zadovoljna, a mali pingvin, kojemu tek treba nadjenuti ime, nema ništa protiv odrastanja uz dvojicu očeva.

Gay pingvini iz Sydneya nisu prvi pripadnici te životinjske vrste među kojima je zamijećena istospolna veza, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close