In Memoriam

Sjećanje na frontmena EKV-a: Na današnji dan preminuo Milan Mladenović

Lifestyle / Flash | 05. 11. 2016. u 18:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 5. studenog 1994. godine preminuo je frontmen kultne beogradske grupe Ekatarina Velika, pjevač, kompozitor i gitarista, Milan Mladenović.

Rođen je 21. rujna 1958. godine u Zagrebu, kao sin Spase i Danice Mladenović. U šestoj godini sa obitelji se seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina, o čemu je rekao:

Sarajevo je vjerojatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd.

Milan je pohađao Jedanaestu beogradsku gimnaziju u kojoj krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi rok bend naziva Limunovo drvo. Godine 1980. sa Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, Mladenović je osnovao svoj prvi značajniji sastav Šarlo akrobata, a prvi javni nastup su imali u travnju iste godine u SKC-u. Krajem 1981. sa Mihajlovićem, formira novi bend Katarina II.

Tijekom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar “Šarla “, Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album “Katarina II” na kojem se nalaze antologijske numere “Radostan dan”, “Aut” “Jesen“ , “Ja znam“ , “Treba da se čisti” i druge.

SJEĆANJE NA BEZVREMENSKOG VELIKANA: Njegova djela nećemo zaboraviti - na današnji dan otišao je Milan Mladenović

 

Bend uskoro dobiva novo ime, Ekatarina Velika, napušta ih Gagi Mihajlović, a album iz 1986. “S vetrom uz lice”, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gdje sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma “Ljubav”, “Samo par godina za nas”, “Dum dum”, “Neko nas posmatra”.

U kolovozu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da boluje od raka pankreasa, od čega je i preminuo u Beogradu nepuna tri mjeseca kasnije, 5. studenog 1994. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close