Dan jednakih mirovina

Siromaštvo u starosti pogađa prije svega žene

Žene u Austriji imaju u prosjeku 41,1 posto niže mirovine u odnosu na muškarce.
Lifestyle / Flash | 01. 08. 2022. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan jednakih mirovina, dan kada su muškarci primili iznos mirovina koji će žene primiti tek krajem godine, ove godine se obilježava 3. kolovoza u Austriji. Razlike u visini mirovina među spolovima se u ovoj zemlji mjere od 2015. godine, a ove godine su i dalje velike, dok su siromaštvu u starosti najviše izložene žene.

Žene u Austriji imaju u prosjeku 41,1 posto niže mirovine u odnosu na muškarce. Dok muškarci primaju prosječnu mirovinu od 2.103 eura, žene primaju 1.239 eura.

Rodna razlika u mirovinama u austrijskoj prijestolnici iznosi 30,8 posto. Ova razlika je prošle godine iznosila 31,72 posto. Prosječna mirovina za žene u Beču je najviša u zemlji i iznosi 1.423 eura, prosječna mirovina koju primaju muškarci iznosi 2.055 eura.

''Siromaštvo u starosti pogađa prije svega žene. To je alarmantno. Jaz u prihodima se nastavlja i u starosti. Žene i dalje obavljaju veliki dio neplaćenih kućnih poslova. To se odražava na prihode i na mirovinu. Naš cilj je da rodni jaz u zaradama i mirovinama izbrišemo. Ista zarada za isti posao'', izjavila je zamjenica gradonačelnika Beča Kathrin Gaal.

Žene imaju niže mirovine jer zarađuju manje dok su u radnom odnosu. Dosta njih se odlučuje i na skraćeno radno vrijeme kako bi uskladile poslovne i kućne obveze.

Kopirati
Drag cursor here to close