Relatio synodi

Sinoda bez konsenzusa o razvedenima i homoseksualcima

Lifestyle / Flash | 19. 10. 2014. u 07:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Biskupska sinoda o obitelji koju je sazvao papa Franjo usvojila je završni dokument, ali bez konsenzusa o stajalištu Crkve prema razvedenima i homoseksualcima", priopćio je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

Izvješće relatio synodi navodi cijeli inventar raznih problema s kojima se susreće katolička obitelj na pet kontinenata, među kojima su i prihvat u okrilje Crkve izvanbračnih zajednica, homoseksualaca i razvedenih, u sklopu procesa otvaranja kojeg zagovara Papa, ali koji nailazi na otpor konzervativne struje.

U glasovanju o svakom od 62 paragrafa sudjelovalo je 183 biskupa i kardinala, a za usvajanje svakog pojedinog paragrafa potrebna je bila dvotrećinska većina. Tu potporu nisu dobile točke koje su se odnosile na pristup sakramentima razvedenih koji su se ponovo vjenčali, odnosno prihvaćanje homoseksualaca. O tim pitanjima nije na sinodi bilo konsenzusa. No to ne znači da su te točke potpuno odbačene, izjavio je glasnogovornik.

U odnosu na nacrt dokumenta objavljen u ponedjeljak, koji je zbog svoje otvorenosti bio pozdravljen, ali iz istog razloga i kritiziran, biskupi i kardinali su raspravljali o 470 amandmana.

Dva paragrafa završnog teksta koja nisu dobila dvotrećinsku većinu odnose se na osobe u statusu razvedenih pa ponovo vjenčanih koji pokazuju podjelu između sudionika sinode koji žele zadržati "postojeću disciplinu" i onih koji zagovaraju ograničeni pristup sakramentima za te osobe.

Treći paragraf govori o "pastoralnoj brizi" za homoseksualce. U njemu piše da "te žene i muškarce treba prihvatiti s poštivanjem i obzirnošću" te da "ne smiju biti žrtve nikakve diskriminacije". No, u završnom se dokumentu ističe da "nema nikakvog temelja za usporedbu homoseksualnih zajednica s Božjim planom za brak i obitelj", tj. heteroseksualnim brakom.

Biskupi su u završnom dokumentu uputili i apel institucijama da promiču pravâ obitelji jer je bračna ljubav, jedinstvena i nerazrješiva, koja ustraje unatoč brojnim teškoćama, jedno od najljepših čuda.

Među ostalim izazovima za Katoličku Crkvu, u poruci je spomenut invaliditet djece, bolestî, starost, preminuće drage osobe, financijske teškoće prouzročene izopačenim sustavima i obožavanjem novca koje ponižava dostojanstvo osobe.

U tekstu završnog dokumenta govori se i o nezaposlenim roditeljima koji ne mogu osigurati najosnovnije potrebe obitelji te o mladima koji mogu postati žrtve droge i kriminala. Sjene se nadvijaju i nad siromašnim obiteljima, izbjeglima, progonjenima zbog vjere, pogođenima ratom i okrutnim tlačenjem, nad ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, nad djecom žrtvama zlostavljanja, čak i od strane onih koji su ih trebali štititi, piše u završnoj poruci izvanredne sinode o obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close