Dan ljudskih prava

Simboličnim postavljanjem "stubova prava" YIHR BH traži više slobode

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2014. u 13:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Dana ljudskih prava, danas su na Španjolskom trgu u Mostaru aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH postavili "stubove prava" na kojim je istaknuto pet zahtjeva prema novoizabranim predstavnicima vlasti, a koji se odnose na rješavanje ključnih pitanja diskriminacije i kršenja ljudskih prava u BiH.

Aktivistica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH) Vlatka Lučić kazala je kako se u spomenutu akciju uključilo 8 gradova i to: Sarajevo, Banja Luka, Pale, Živinice, Prijedor, Ljubuški, Srebrenik i Mostar. Pored YIHR-a BH, akcija je organizirana u suradnji s "Oštrom nulom" iz Banje Luke, Centrom za mlade "Kvart" iz Prijedora i Udrugom "Agape" iz Ljubuškog.

Aktivisti zahtijevaju da se osigura pravo na slobodu okupljanja, da se poduzmu konkretni koraci ka uklanjanju segregacije u obrazovanju, da se osnaže kapaciteti u monitoring procesu pristupa upošljavanju u instutucijama, da se osigura adekvatno obilježavanje mjesta stradanja, te da se ohrabre procesi mobilnosti građana i građanki između dva entiteta.

Po riječima Lučićeve, poseban naglasak za Mostar je da se poduzmu konkretni koraci ka uklanjanju segregacije u obrazovanju jer smatraju kako institucije još uvijek nisu ništa poduzele po tom pitanju.

Inače, "stubovi prava" postavljeni su i ispred Katedrale u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close