Novo vrijeme nova pravila

Sezona počela: Ova pravila o sunčanju morate poštovati

Lifestyle / Flash | 09. 06. 2014. u 07:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona je sunčanja pred nama. Mnogi već sada pokušavaju uhvatiti taman ten, ali sa sunčanjem treba postupati oprezno

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posljedica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih oboljenja koja mogu rezultirati smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbjeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas vrijede nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje!
Prije izlaganja suncu, kožu valja dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarij, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne stanice, pojačava cirkulaciju i potiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu valja namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidratizirati i povećati joj elastičnost.

Nikamo bez krema za sunčanje
Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih valja nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, neovisno o tome jeste li se kupali. Naime, s vremenom se aktivni sastojci kreme počinju raspadati pa je zato važno da se što češće mažete.

I oči trebaju zaštitu
Mnogi za vrijeme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočale bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mjestu.

Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati
Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Stoga u to vrijeme valja izbjegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih utjecaja u ovih pet sati tijekom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbjegavate sunčanje.

Obavezna njega nakon sunčanja
Briga za kožu ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu
Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tekućine. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dvije litre dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.

Kopirati
Drag cursor here to close