Razbacivanje

Šešir carice Sisi prodan za 134 tisuće eura

Lifestyle / Flash | 04. 05. 2014. u 16:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jahaći šešir austrijske carice Sisi prodan je na dražbi u Beču za 134 tisuće eura što je cijena 50 puta veće od očekivane.

Elizabeta je bila supruga cara Franje Josipa I i njezini osobni predmeti bili su vrlo traženi na dražbi carskih predmeta organiziranoj ovoga tjedna.

"Mislim da je šešir najzanimljiviji predmet iako nismo sigurni pripada li Sisi ili njezinoj kćeri", kazao je stručnjak Georg Ludwigstorff.

"Interes za privatne predmete Habsburgovaca, a posebno Elizabete je uvijek veliki", kazao je Ludwigstorff, prenosi Hina.

Dražba u austrijskom Dorotheumu održana je u trenutku dok se Beč priprema obilježiti stotinu godina od atentata na prijestolonasljednika nadvojvodu Franza Ferdinanda 28. lipnja 1914. što je izazvalo prvi svjetski rat.

Katrin Unterreiner iz Plachutta Kaiserhaussammlung, najveće privatne kolekcije carskih predmeta Habsburgovaca, bila je ushićena što je za 3,750 eura kupila hermelinski muf carice Sisi.

"Bila sam iznenađena jer sam očekivala da će cijena biti viša", kazala je Unterreiner.

Sisi je 1898. ubio talijanski anarhist.

Za 11 tisuća eura prodan je crtež djeteta koje grli psa a kojeg je izradila u dobi od 10 godina dok je njezino zvonce za večeru prodano za 15 tisuća eura.

I osobne stvari cara Franje Josipa također su postigle visoku cijenu pa su dvije cigare prodane za 34.500 eura što je 16 puta veća cijena od očekivane.

Uvojak njegove kose odrezane kad je imao tri godine postigao je cijenu od 15 tisuća eura.

Ukupno je, prenosi Hina, na prodaju bilo oko 200 predmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close