Big Bang Data

Selfiji: Londonci ozbiljni, Moskovljanke dotjerane

Lifestyle / Flash | 04. 12. 2015. u 12:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Londonci su gotovo uvijek ozbiljni na selfijima, dok su Moskovljani, a uglavnom je riječ o ženama, maksimalno dotjerani, otkriva istraživanje provedeno povodom izložbe o selfijima koje se danas otvara u Londonu, javlja Tanjug.

Postavka "Big Bang Data", koja je predstavljena u kulturnom centru Somerset House, prikazuje 640 selfija izabranih među 152.462 fotografija objavljenih na Instagramu u okviru akcije "Selfiecity London", a snimljenih tijekom jednog tjedna u rujnu u krugu od pet četvornih kilometara oko muzeja.

Projekt "Selfiecity" globalno vodi Lev Manović, profesor računalnih znanosti na Njujorškom sveučilištu.

selfiecity


Osam stručnjaka angažiranih na projektu prikupljalo je i analiziralo selfije iz raznih krajeva svijeta. Dosad je ova akcija provedena u Bangkoku, Berlinu, Moskvi, New Yorku i Sao Paolu.

Manović je u izjavi za Reuters rekao da je cilj projekta "vidjeti da li se iz selfija može naučiti nešto novo o kulturnim razlikama i ponašanjima".

Istraživanje je pokazalo da je "svaki grad jedinstven" na sebi svojstven način, istaknuo je američki istraživač.

Primijećeno je, na primjer, da se Londonci najmanje smjese na svojim slefijima i da često zatvaraju oči.

Najviše širokih osmijeha ima na selfijima napravljenih u Bangkoku i Sao Paolu, dok ih je znatno manje na selfijima iz Moskve i New Yorka.

Londonski selfiji sadrže najviše starijih muškaraca, oni iz Bangkoka najviše mladih ljudi, dok na moskovskim ima uvjerljivo najviše žena, koje su uvijek dotjerane i poziraju kao da se slikaju za naslovnicu nekog modnog magazina.

Manović je rekao da su on i njegov tim namjeravali uključe i Japan u svoju studiju, ali da su od toga odsutao jer su "ljudi koji u toj zemlji poziraju za selfije nekako stidljivi, ne prikazuju svoje lice u cijelosti, tako da program ne može obraditi podatke ".

Kopirati
Drag cursor here to close