Stvorite sklad

Sedam zlatnih pravila za besprijekoran raspored u dnevnom boravku

Vrlo često tek nakon uređenja dnevnog boravka vidimo neke greške koje smo napravili dok smo osmišljavali prostor.
Lifestyle / Flash | 25. 08. 2020. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesu li svi komadi namještaja u vašoj najomiljenijoj sobi u domu baš tamo gdje bi trebali biti? Nekoliko centimetara može promijeniti sve. Otkrivamo vam sedam ključeva kako pravilnim rasporedom stvoriti sklad u dnevnom boravku.

Vrlo često tek nakon uređenja dnevnog boravka vidimo neke greške koje smo napravili dok smo osmišljavali prostor. Mnoge od njih se odnose upravo na neadekvatne dimenzije namještaja i detalja. Pa se dogodi da se ne možemo lako kretati između klub stolića i tv zida, da su police stavljene na krivi zid ili da nam je kutna garnitura zauzela pola prostorije i da se prostor zbog toga osjeća zarobljeno.

I zbog toga, unatoč lijepim komadima namještaja i pomno odabranim bojama možemo narušiti cijelu sliku prostorije. Nudimo vam stoga neke upute i savjete kako do ovih pogrešaka ne bi došlo te kako bi lako ostvariti svoj boravak iz snova!

 

Veličina sofe

Nema goreg od glomazne sofe ili kutne garniture u maloj dnevnoj sobi.  Ili pak premale sjedeće garniture u velikoj dnevnoj sobi, naročito ako je riječ o prostoriji s visokim stropovima i velikim vanjskim otvorima. Imajte na umu da za trosjed na razvlačenje trebate tri metra širine u boravku. I za dvije sofe, ako su jedna preko puta druge širina sobe treba biti 4 metra.  Inače, imajte u vidu da među  najvećim komadima namještaja morate ostaviti prostor od 75 cm.

Stvorite široka prolazna područja, oko 80 cm, jer ćete se tako nesmetano kretati a i na taj način ćete dobiti osjećaj prostranosti. Ova širina bi trebala biti i malo veća ako imate namještaj s ladicama.

Udaljenosti

Kauč odnosno sjedeća garnitura bi trebali biti na dovoljnoj udaljenosti od namještaja koji ih okružuje. Klub stolić trebao bi biti udaljen od garniture oko 45 centimetara, što ostavlja dovoljno prostora za noge, a stol nam kao i sadržaji na njemu ostaje dostupan. A ako je vaša sofa smještena uza zid, ostavite razmak najmanje 10 centimetara jer će se tako poboljšati protok svjetla i zraka.

 

Visina sjedala

Da bi linije u dnevnoj sobi izgledale skladno, idealno je da su sofa i naslonjači jednake visine. Ili ako to nije moguće, razlika neka ne prelazi 10 centimetara. Ako su sjedala niža, mogu dobiti na visini koja vam je potrebna jastukom na sjedalu.

Veličina stola za kavu

Stolić za kavu često su premali s obzirom na veličinu sjedeće garniture, a trebali bi iznositi 1/3 njezine veličine. Idealno bi bilo kada bi stol bio polovina sjedeće garniture. Tek tada su oni u proporcionalnom odnosu i prikladni. Visina stolića za kavu ne bi smjela biti 10 cm iznad ili ispod sofe, inače zna bi nezgodno. Pomoćni stolić ili podnu lampu postavite oko 15 cm od kauča ili sjedala. I još jedna stvar: pomoćni elementi bi uvijek trebali biti manji od bočne stranice kauča.

 

Jastuci, kako i koliko?

Idealno je staviti jedan više od sjedala na kauču, ali bez strogog robovanja ovome – i dvosjedi mogu imati više do dva jastuka, a to ovisi i o njihovom volumenu odnosno dizajnu i veličini. Ako vam jastuci zbog svoje količine smetaju da sjednete, znači da ih imate viška. Dizajneri savjetuju da kombinirate kvadratne modele (45 x 45 cm) s pravokutnim (60 x 40 cm), velikim i malim.

Lampa i zaslon

Ključ je u tome da se svjetla ne zasljepljuju i da žarulja nije vidljiva. Igrajte se s abažurom podne svjetiljke i zapamtite, ako ste dešnjak, stavite je na vašu lijevu stranu. A ako ste ljevaci, obratno. Što se tiče sjenila lampe, ono bi trebaolo dobro pokriti žarulju, inače će vas zasljepiti. Dovoljan je 20 W LED.

 

Tepih

Tepih treba biti dovoljno velik da uključuje prednje noge kauča i sva sjedala u dnevnoj sobi. Smjestite ga na udaljenosti od najmanje 30 cm i maksimalno 60 cm od zida, prenosi portal indizajn..

Kopirati
Drag cursor here to close