Utjecaj glazbe

SEC: Liječenje muzikoterapijom u Mostaru

Lifestyle / Flash | 01. 10. 2014. u 08:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utjecaj glazbe na ljudski rod oduvijek zauzima važno mjesto. Muzikoterapija predstavlja psihoterapijsku tehniku, skup metoda u kojima glazba ili zvuk služe kao osnovno sredstvo uspostavljanja komunikacije s klijentom.

Upotrebljava se u preventivne, dijagnostičke i terapijske svrhe, kao i za stimulaciju psihofizičkog i duhovnog razvoja.

Kod djece koja imaju razvojne teškoće postoje i ozbiljni problemi senzomotoričke prirode koji im onemogućavaju spoznajni razvoj primjeren svojoj dobi. Da bi se potaknuo njihov razvoj u skladu s njihovim mogućnostima koriste se razne metode senzomotoričke stimulacije.

Jedan od načina je i muzikoterapija, Orffmuzikoterapija. Ovaj oblik muzikoterapije koji se primjenjuje u radu s djecom djelo je GertrudOrff, supruge Carla Orffa, poznatog njemačkog kompozitora.

Orffmuzikoterapija je aktivni oblik terapije koji koristi vještine i sposobnosti djece s određenim poteškoćama u razvoju, a razvila se na osnovi kliničkog iskustva. Za tu terapiju karakteristično je njeno interaktivno i multisenzorno djelovanje. Takav je pristup koji korijene vuče iz Njemačke, već postao poprilično uobičajenim u Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj.

Od travnja 2014. godine u Ustanovi za obrazovanje odraslih „Socijalno- edukativni centar“ (SEC) u BiH organizira se obuka za stručnjake ''Primjena Orffmuzikoterapije u rehabilitaciji i edukaciji''.

Namijenjena je profesorima glazbene kulture, akademskim glazbenicima, edukacijskim rehabilitatorima, logopedima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, psiholozima, radnim terapeutima i odgajateljima.

Kroz ovu obuku polaznicima se pruža mogućnosti postizanja teorijskih znanja i praktičnih kompetencija potrebnih stručnjacima u svakodnevnom radu na području primjene glazbe, ritma i pokreta u edukaciji i rehabilitaciji djece, priopćeno je.

Obuku se organizira kroz četiri modula – tri termina po dva dana od 17./18. listopada, 14./15. studenog 12./13. prosinca – Petkom i subotom (9.00-17.00 sati) u podružnici Ustanove u Mostaru.

Polaznici će se kroz obuku upoznati s osnovama muzikoterapije i elementima OrffSchulwerka u muzikoterapiji, te mogućnostima primjene muzike, ritma, plesa i pokreta u postizanju edukacijskih i rehabilitacijskih ciljeva.

Nizom iskustvenih primjera ukazat će im se na mogućnost korištenja vlastitih potencijala u svrhu kreativnog djelovanja.

Nakon završene obuke polaznici će dobiti uvjerenje SEC-a, Hrvatske udruge Carla Orffa i Hrvatske udruge muzikoterapeuta o završenoj obuci s navedenim brojem sati.

Više informacija o obuci i prijavni obrazac možete pronaći na web portalu SEC-a www.sec.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close