energično od jutra

Savjeti za uspješnije jutarnje razbuđivanje!

Lifestyle / Flash | 16. 08. 2015. u 06:15 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ujutro teško ustajete iz kreveta i osjećate nedostatak energije, pročitajte naše male savjete za učinkovito razbuđivanje!

Osim ako niste jedna od onih osoba koje se ujutro bude s viškom energije, spremni za ekspresno započinjanje radnog dana, buđenje može biti najteži dio jutra. Kako biste maksimalno iskoristili ljetne tople dane, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri lakšem razbuđivanju i uspješnom započinjanju dana.

Istegnite se
Lagana istezanja, poput nekih vježbi iz joge i jednostavnih uvrtanja, pomažu tijelu da se lagano napuni energijom. Ovakvi pokreti usmjeravaju i vaš um i uklanjaju omamljenost koja je karakteristična za ranojutarnja buđenja.

Vježbajte
Jednom kada ste se riješili početne omamljenosti, napravite nekoliko vježbi kako biste potaknuli cirkulaciju – kratka vožnja biciklom, čučnjevi, trbušnjaci, izbor vrste vježbe je na vama. Spisatelj Gregory Ferenstein ima savjet – umjesto kave uzmite si 30 sekundi za intenzivno vježbanje poput sklekova ili nekih drugih vježbi. Prema njegovim riječima, odmah ćete se razbuditi i naglo će vam porasti razina energije u tijelu.

Bez previše kofeina
Iako kofein ujutro učinkovito razbuđuje, više od dvije šalice ujutro može vas usporiti kasnije tijekom dana. Držite se količine od jedne jutarnje šalice i razina energije će biti stabilnija.

Pijte vodu
Kada spavate, tijelo koristi "uskladištene" zalihe vode. Čaša vode odmah ujutro ne samo da jača vaše tijelo i krijepi ga, već pomaže i stimulirati živčani i probavni sustav.

Uhodani ritam spavanja
Odlazite u krevet i budite se u isto vrijeme, jer organizam voli dosljednost. Redoviti ritam odlaska u krevet i ustajanja olakšat će ustajanje ujutro, a tijekom dana ćete se osjećati odmornije.

Ustanite rano
Ljudi koji su budni dugo u noć jedu više brze hrane i konzumiraju više kalorija nakon 8 sati ujutro nego oni koji liježu ranije te stoga i doručkuju prije osam. Kasnije konzumiranje hrane jedan je od razloga problema koji mnogi vode s težinom i nedostatkom energije.

Budite se uz laganu glazbu
Buđenje uz jako glasan alarm može biti stresno, a kod nekih osoba izmnenađujuć i glasan zvuk alarma može ugroziti zdravlje srca. Radije zvuk alarma prilagodite tako da se budite uz ugodnu glazbu, koja se postupno pojačava kako bi se vaše tijelo naviknulo na buku.

Ugasite svjetla
Jako svjetlo ometa mozak i otežava spavanje. TV ili kompjutor ugasite barem sat vremena prije odlaska u krevet, jer ćete tako lakše utonuti u san i čvršće spavati, a to znači i lakše ustajanje ujutro.

Jutarnje tuširanje
Osvježavajući tuš ujutro potaknut će vaš živčani sustav i razbuditi organizam.

Doručak je obavezan
Nakon sna, tijelu je potrebna hrana i energija za kretanje. Zdravo doručkujte, svako jutro, i lakše ćete započinjati radni dan.

Pojedite nešto hrskavo
Zbog hrskave hrane morate utrošiti više truda prilikom žvakanja, što razbuđuje vaše mišiće. Savjet za jutarnju hrskavu hranu je jabuka – zdrava je i žvakanje ove voćke potaknut će rad mišića vašeg lica.

Čokolada
'Kockica tamne čokolade ima dovoljnu količinu teobromina (sličan kofeinu), da vas razbudi', rekao je specijalist za kronični umor Jacob Teitelbaum. Također je puna antioksidansa te može smanjiti rizik od srčanog udara.

Dišite duboko
Jutarnje rano ustajanje nekim ljudima može donijeti osjećaje tjeskobe. Razmišljanje o obvezama, vezi ili financijskim pritiscima mogu biti jako stresni i brzo vas okupirati. Zato, čim se probudite odvojite trenutak za sebe i duboko dišite – tako smirujete tijelo i um.

Napravite krevet
Prvo, napravljen krevet uskratit će vas želje da se ponovno zavučete u njega. Drugo, rasprostiranje plahta, također može potaknuti rad mišića i razbuditi vas.

Kopirati
Drag cursor here to close