Radni sastanak

Sastanak u Mostaru: Osobe s invaliditetom mogu sve što i ostali

Lifestyle / Flash | 22. 11. 2016. u 18:51 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održan radni sastanak koji je organizirala Koalicija OOSI 'Zajedno smo jači' HNŽ u okviru kampanje 'Ponosni na sebe', a imao je temu 'Jednake mogućnosti za ravnopravnost'.

Cilj sastanka bio je da se organizacije osoba sa invaliditetom, suradnici javnih institucija Ministarstava Vlade HNŽ, mediji i NVO koje su dale podršku koaliciji detaljnije upoznaju sa rezultatima kampanje kao i da zajedno utvrde način daljeg djelovanja za jednake mogućnosti i ravnopravno učešće kako bismo svi zajedno bili #PonosniNaSebe.

Predsjednik udruge za down sindrom iz Mostara Igor Ledić rekao je kako je u ovoj kampanji polučeno dosta dobrih rezultata. "Rezultati kampanje će biti poznati početkom 2017. godine, te se nadamo da ćemo nastaviti dobru suradnju sa svim institucijama", kazao je Ledić.

"Tijekom kampanje smo radili na tome da osobe s invaliditetom što lakše dođu do ortopedskih pomagala. Radili smo na tome da takva pomagala budu što kvalitetnija, te da se u ovu kampanju uključe sve ortopedske kuće", navodi Ledić.

Predsjednica udruge 'Ružičnjak' Jasna Rebac kazala je kako se procedure za izmjene liste ortopedskih i drugih medicinskih pomagala mogu vidjeti od 1.1.2017. godine jer je to procedura u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

"Današnji sastanak sa predstavnicima vlasti i drugih struktura je jedan u nizu aktivnosti unutar kampanje 'Ponosni na sebe', te je jako važan jer je ZZO HNŽ već unaprijedili neke stvari za koje se ne zna da su unaprijeđene", navodi Rebac.

"Ono što očekujemo od ove kampanje je da se ortopedska pomagala jednostavnim procedurama mogu dobiti kako bi bilo olakšano 'lutanje' osobama sa invaliditetom i traženja raznih odobrenja", kaže Rebac. "Osobe sa invaliditetom mogu baš sve što mogu i ostali, ako im pružimo šansu", zaključuje Rebac.

Osobama s invaliditetom treba omogućiti jednake mogućnosit i ostvarenje ljudskih prava između ostalih i pravo na dostupna i adekvatna ortopedska i druga asistivna pomagala kako bi mogli u cjelosti da ostvare svoj puni potencijal.

Kampanja #PonosniNaSebe ima za cilj podići svjesnost da su osobe s invaliditetom jednako sposobne za velika djela i da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Primjera za ovo nalazimo u mnogim izuzetnim osobama s invaliditetom koji su dali veliki doprinos umjetničkom, kulturnom i znanstvenom naslijeđu čovječanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close