151. godina postojanja

Sarajevska pivara gradi muzej

Lifestyle / Flash | 21. 05. 2015. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska pivara d.d. koja je osnovana 24. svibnja 1864, ove godine će, između ostalog , 151. godinu postojanja obilježiti i otvaranjem Muzeja Sarajevske pivare. Povjesničari Sarajevsku pivaru smatraju prvim industrijskim postrojenjem u BiH, a njenim osnivanjem počinje ubrzani gospodarski i tehnološki razvoj naše zemlje.

„Za nas Pivara nije samo proizvodni pogon, Pivara je dio bh. kulturnog i povijesnog naslijeđa. Tijekom različitih povijesnih razdoblja imala je bitnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju naše zemlje. Želimo u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini izgraditi kulturno-povijesni objekt, u kojem će biti predstavljen još jedan segment sarajevske i bh. tradicije. U projektu sudjeluju i studenti Odsjeka za poviejst Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, a pozivamo i građane koji posjeduju predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju da nas kontaktiraju,“ rekla je PR direktorica Sarajevske pivare d.d. Melisa Sefer-Liçin.

 
Sarajevska pivara jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tijekom Otomanskog carstva, kao i tijekom vladavine Austro-Ugarske monarhije, u okviru koje je ujedno bila i najveća pivara. Muzej će se nalaziti u kompleksu Sarajevske pivare, jedne od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Planirano je da 

Muzej Sarajevske pivare za posjete bude otvoren u lipnju. Građani koji smatraju da posjeduju publikacije i predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju mogu se javiti na [email protected], broj telefona 033 491 118 ili putem Facebook stranice Sarajevsko pivo.

Kopirati
Drag cursor here to close