Shampanskoye

Francuzi bijesni: Samo Rusi proizvode šampanjac?!

Zakon je prošlog petka potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, a traži od svih inozemnih proizvođača da koriste naziv “pjenušavo vino”, i to samo na oznaci na stražnjem dijelu boce, ne i na onoj na prednjem dijelu.
Lifestyle / Flash | 05. 07. 2021. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Francuski proizvođači šampanjca oštro su u ponedjeljak kritizirali novi ruski zakon o označavanju pjenušavih vina, pozivajući na obustavu izvoza u Rusiju.

Zakon je prošlog petka potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, a traži od svih inozemnih proizvođača da koriste naziv “pjenušavo vino”, i to samo na oznaci na stražnjem dijelu boce, ne i na onoj na prednjem dijelu.

Domaći pak proizvođači smiju i dalje koristiti samo naziv “shampanskoye”, kaže zakon.

Udruga francuskih proizvođača šampanjca pozvala je sve članove da do daljnjeg obustave sve isporuke u Rusiju, istaknuvši da je naziv “šampanjac” povezan s regijom u kojoj se proizvodi i da uživa pravnu zaštitu u 120 zemalja.

“Odbor za šampanjac oštro osuđuje činjenicu da zakon ruskim potrošačima ne jamči jasnu i transparentnu informaciju o porijeklu i karakteristikama vina”, poručili su u priopćenju supredsjednici udruge Maxime Toubart i Jean-Marie Barillere.

Francuski ministar trgovine Franck Riester izjavio je da pomno prati novi ruski zakon i da je u kontaktu s proizvođačima vina i europskim partnerima Francuske.

“Nećemo posustati u potpori našim proizvođačima i francuskoj kvaliteti”, objavio je Riester na Twitteru.

Moet Hennessy, proizvođač Veuve Clicquota i Dom Perignona, objavio je u nedjelju da će, kako bi ispoštovao novi zakon, početi dodavati naziv “pjenušavo vino” na stražnji dio boca koje putuju u Rusiju.

Predsjednik ruskog Abrau-Dursa Pavel Titov izjavio je pak u subotu za Radio France Internationale da njegova kompanija nema u ponudi vina koja bi se mogla nazvati “šampanjcem”, izrazivši nadu da će problem biti riješen u korist međunarodnih normi i standarda.

“Jako je važno da zaštitimo ruska vina na našem tržištu, ali zakon mora biti razborit, ne smije ići protiv zdravog razuma… Nemam nikakvih dvojbi da se pravi šampanjac proizvodi u francuskoj regiji Champagne”, dodao je Titov, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close