Nevjernici

Salafistički vođa: Ne slavite Novu jer je to blagdan nevjernika

Lifestyle / Flash | 31. 12. 2014. u 18:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alžirski salafistički vođa Abdelfatah Hamadaš pozvao je u srijedu u programu alžirske televizije Nahar svoje sugrađane da ne slave večer svetoga Silvestra, jer je to "blagdan nevjernika".

''Nije dopušteno slaviti Božić ni Novu godinu po gregorijanskom kalendaru. To nisu naši blagdani'', rekao je, ponovivši da je to zabranjeno s islamskog gledišta.

Abdelfatah Hamadaš, koji se zalaže za zabranu alkohola i kupaćih kostima na plažama, nedavno je od vlade zatražio da se alžirski pisac i novinar Kamel Daud pogubi zbog odmetništva.

Smatra i da nije u skladu s islamom "slati čestitke sms porukama niti kupovati ili prodavati drvca", koje mnogi Alžirci kite za Novu godinu.

''Tko god slavi blagdan koji slave nevjernici ponaša se poput njih i izjednačava s njima'', upozorio je, zatraživši od vlade da se drži muslimanskog hidžretskog kalendara te odbaci gregorijanski kojim se svakodnevno služe stanovnici brojnih muslimanskih zemalja.

Hidžretskim se kalendarom služe muslimani kada određuju svoje dnevne dužnosti i islamske svete dane. Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhammeda iz Meke u Medinu zbog progona i pritisaka koje su nad njim vršili idolopoklonici iz njegova rodnog grada.

Kalendar se bazira na Kuranu. Islamski kalendar službeni je kalendar Saudijske Arabije i zemalja Zaljeva. Ostale arapske zemlje koriste gregorijanski kalendar za građanske potrebe, a islamski isključivo u vjerske svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close