Sloboda, ljubav i ravnopravnost

S porukom ''Danas prestajemo biti nevidljivi!'' završena prva Povorka ponosa

''Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smjeti reći svojima bližnjima tko su, ali i njima ovo povorka daje snagu da se može dogoditi promjena, poručila je prisutnima Lejla Huremović
Lifestyle / Flash | 08. 09. 2019. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", kazao je danas u obraćanju prisutnima u prvoj Bh. povorci ponosa, jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk.

"Baš ste mi nabili tremu. U ime OO Prve bh. povorke ponosa želim da se zahvalim što ste s nama izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svih građana i građanki BiH. Mi, lezbijke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvaćaju, omalovažavaju i tuku", kazao je Ćulibrk.

"Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba. Još nemamo zakon o istospolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", dodao je.

"Napominjem da je pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno.

Sigurnost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osjećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

"Ponos. Ponos, ponos! Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu s nama, Danas, više nego ikada do sad mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je prisutnima Lejla Huremović, članica organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa.

Istaknula je da je svakodnevica LGBTI osoba nevidljiva.

"Naša svakodnevica je toliko nevidljiva da nas često i porodice ignorira. Nad nama se vrši nasilje, tjeraju da budemo to što nismo. U školi i fakultetu ne smijemo reći koga volimo jer profesori i profesorice javno ističu mržnju".

Još je kazala da ova povorka neće promijeniti svijet, ali...

"Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smjeti reći svojima bližnjima tko su, ali i njima ovo povorka daje snagu da se može desiti promjena".

Posjetimo, duga kolona u kojoj se našlo više tisuća sudionika prve Bh. povorke ponosa bez ikakvih incidenata uz skandiranje "Grad je naš" i "Ovo je ponos" prošli su trasom dužine blizu dva kilometra, od Vječne vatre putem Titove ulice do Trga BiH.

Šetnja koja je krenula u 12 sati protekla je bez ikakvih incidenata, a više od 1.200 policajaca i zaštitara je bilo na visini zadatka sve vrijeme šetnje.

U povorci su šetali veleposlanici SAD i Velike Britanije u BiH Eric Nelson i Matthew Field. Skup su podržali i Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, sa suprugom Sanjom Bagarić, zatim SDP-ov zastupnik u Državnom parlamentu Saša Magazinović, u društvu kolegice iz Parlamenta FBiH Lane Prlić, te Feđa Isović, Haris Pašović, Almir Kurt i mnogi drugi...

Kopirati
Drag cursor here to close