Sukobi

Druga strana priče: Mostarka otkrila što stoji iza videa na kojem 'čupa' sadnice

Priča kako je tek kod treće lovor višnje vidjela da ju snimaju, no nije znala da će postati pravi hit na portalima i društvenim mrežama.
Lifestyle / Flash | 04. 05. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko nije upitao zašto ta Ruža to radi. Nitko od komentatora koji su se rasipali epitetima koji će me više uvrijediti , poniziti, seljanka, odakle je šljegla'', kazala je Ruža Kolobarić koja je snimljena kako čupa lovor višnju u Ulici Kraljice Katarine.

Priča kako je tek kod treće lovor višnje vidjela da ju snimaju, no nije znala da će postati pravi hit na portalima i društvenim mrežama. Tvrdi da je lovor višnja posađena formalno, da bi ju ona lakše počupala.

Sukob vlasnika restorana i stanara

''Onolike se rupe kopaju za paradajz. Zato je Ruža proglašena herojem u čupanju, jer da sam je i bezveze dirnula, ona bi se srušila. To je samo izazivanje. Vlasnik restorana je čučnuo na kraju betonske terase i snimao me, bio je i ton, koji su ubrzo izgasili. Govorio je 'to je nam ta Ruža, vidi kako dobro čupa'. Ubrzo je ugašen ton na svim portalima'', kazala je Kolobarić za Hercegovina.info objašnjavajući da stanari ove zgrade imaju dugogodišnje probleme sa vlasnikom restorana ''Pablos''.

Naime, Kolobarić je istaknula kako je riječ o dvorištu svih stanara, između Jurišićeve kuće i zgrade.

Ističe da je najžalosnije da ju nitko nije kontaktirao da ju pita zašto čupa lovor višnju, te je proživjela javni linč i postala glavni gradski devastator, a nitko ne vidi pozadinu priče.

''Mostarka sam od 70-te. Imam kćerku ovdje sa mnom, kćerku u Americi, a sin mi je poginuo 1992. za ovaj isti grad. Ja sam rekla, kad je policija došla, ja ću poginuti za ovaj park. To i sad kažem i to ću ponavljati dok institucije ne počnu raditi svoj posao. Da su institucije odradile svoj posao ne bi Ruža bila prisiljena da čupa lovor višnje“, priča Ruža Kolobarić.

Kolobarić je iza objave videa na portalima otišla i kod odvjetnice, koja je dokumentirala sve što su poduzimali stanari ove zgrade, čiji tekst prenosimo u cijelosti:

Ja, Ruža Kolobarić počupala sam sadnice koje je posadio vlasnik restorana ''Pablos'' na zelenoj površini koja služi redovnoj upotrebi zgrade Kraljice Katarine 8c, koja je izgrađena 1965. godine.

Pozadina cijele priče je da stanari zgrade imaju dugogodišnje probleme sa vlasnikom restorana „Pablos“, koji se godinama širi na zelenu površinu navedene zgrade.

Dana 04.09.2019. godine, obratili smo se Gradu Mostaru, Komunalna inspekcija, Odjelu za urbanizam. Dana 19.09.2019. godine, Služba za inspekcijske poslove donijela je Rješenje, Ur.broj: UPI-08/3-25-9013/19, kojim se nalaže gosp. Primorcu, koji je vlasnik restorana „Pablos“, citiram:

Nalaže se gospodinu Borisu Primorac, imatelju ugostiteljske radnje koja posluje pod nazivom Restoran i noćni klub „PABLO“ lociranog  prizemlju stambeno poslovne zgrade u Ulici kneza Branimira broj 11 u Mostaru, da izvrši:

  1. uklanjanje montažnog objekta veličine cca 10 m2 sa dijela javne površine označene kao dio k.č. 440/1 k.o. Mostar II, a koji je lociran sa istočne strane spomenutog restorana.
  2. Rok za izvršenje Rješenja je 3 (tri) dana po prijemu istog.
  3. Žalba ne odlaže izvršenje Rješenja.“

Iako Žalba ne odgađa izvršenje Rješenja, do danas montažni objekt nije uklonjen, a vlasnik restorana „Pablos“ se u ovom momentu širi na zelenu površinu. Iz Obavijesti Službe za inspekcijske poslove, koje potpisuje komunalni inspektor Branka Vladić, vidljivo je da do 15.10.2019. godine gosp. Primorac nije postupio po Rješenju inspektora od 19.09.2019. godine, te je dana 23.10.2019. godine komunalni inspektor donio Zaključak o dozvoli rušenja, uklanjanjem montažnog objekta.

Uklanjanje (rušenje) montažnog objekta bilo je zakazano za dan, ponedjeljak, 17.02.2020. godine. Iako postoji Zaključak o dozvoli izvršenja, montažni objekt još uvijek stoji na istom mjestu. U tom trenutku, na scenu nastupa gradski djelatnik koji je svojim vezama i poluistinama pomogao da Boris Primorac, dana 14.02.2020. godine, dobije Rješenje o privremenom zauzimanju javne površine u svrhu postavljanja montažnog objekta od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine. Rješenje, iako je donešeno u 02. mjesecu, retroaktivno se primjenjuje od 01.01.2020. godine. Predmetno rješenje potpisuje Božo Ćorić.

Nakon što su dobili zeleno svjetlo od djelatnika Grada Mostara, u srijedu 29.04.2020. godine, stanari zgrade u ulici Kraljice Katarine 8c, zatekli su ispilanu staru lovor-višnju, koja je većim dijelom bila suha. Nakon toga, na zelenoj površini sade novu lovor višnju bez konzultacija s nadležnom službom Grada Mostara i stanarima, a s ciljem svog širenja na zelenoj površini.

Kao savjestan građanin ovoga grada, koji je iz revolta počupao zelenilo, ovim putem pitam gradonačelnika grada Mostara:

  1. Iz kojih razloga, a na temelju upravnih akata Grada Mostara, nije izvršeno uklanjanje bespravno izgrađenog montažnog objekta sa predmetne zelene površine?
  2. Na temelju čega, i pored protivljenja stanara, je izdano Rješenje o uzurpaciji za vremensko razdoblje od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine?
  3. Kako i na temelju čega, Rješenje od 14.02.2020. godine se može primjenjivati retroaktivno, od 01.01.2020. godine? Što podrazumijeva da se primjenjuje prije nego što je doneseno.

Iz svega gore navedenog, vidljivo je da lokalni moćnici preko svojih pijuna raspoređenih po odjelima Grada Mostara mogu raditi što žele i nitko ih ne može spriječiti. Ovaj slučaj je još jedan dokaz da su institucije u BiH ponovno zakazale i da građani ne mogu ostvariti zaštitu svojih prava preko istih nadležnih institucija i zato su, nažalost, prepušteni sami sebi.

Stanari zgrade Kraljice Katarine 8c, Mostar

Tko je u pravu?

Ruža posjeduje i dokaze kako je inspekcija izlazila na teren, te da vlasnik Pablosa nije imao pravo na postavljanje montažnog objekta, te mu je bilo naloženo da isti ukloni. Na Valentinovo ove godine Primorac dobiva rješenje u svrhu postavljanja montažnog objekta.

"Tema nisam ja, nego gđa Ruža Kolobarić kojoj nije prvi put da uništava tuđu imovinu i već je imala sporove sa Gradom Mostarom, što možete provjeriti, a i mediji su 2016. pisali o problemu brodskog kontejnera na javnoj gradskoj površini u centru grada koji je bio u vlasništvu dotične gospođe.

Gđa Ruža kaže da zauzimam dvorište zgrade?! Dio terase restorana je na dijelu javne povrsine, a nikako nije 'u dvorištu zgrade', i za tu kvadraturu javne površine uredno plaćam gradu rentu sto možete provjeriti kod gradskih institucija. Tema ove priče nisam ja, nego gospođa koja je uništila lovor višnju koja je stara 12 godina u dužini 20 metara i nakon ponovne sadnje je počupala za što treba odgovarati pred institucijama jer je počinila prekršaj za uništavanje javne imovine", kazao je Primorac, vlasnik restorana Pablos.

Jedni pored drugih

Naime, gospođa se ranije obraćala redakciji portala Bljesak.info navodeći svoj problem. No, kad smo tražili sve detalje priče, vlasnik restorana predočio nam je dozvole u čiju valjanost nismo sumnjali. 

Je li riječ o lošim susjedskim odnosima ili o nelegalnoj gradnji trebao bi službeno reći Grad kojem je valjda u cilju da poduzetnici i građani žive jedni pored drugih bez ugrožavanja nečijih prava. Ili je to nemoguće očekivati u gradu koji uvijek ima alibi.

Kopirati
Drag cursor here to close