Kako to rade najhrabriji

Ruska zima nije za svakoga: Kako joj stanovnici Peterburga odolijevaju

Na Instagramu kompletna zimska bajka, a u stvarnom životu teška iskušenja za građane.
Lifestyle / Flash | 08. 02. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska zima nije za svakoga: Kako joj stanovnici Peterburga odolijevaju

Lako je Sankt-Peterburgu opravdati romantični imidž Sjeverne Venecije ljeti, naročito u sezoni bijelih noći. U zimskim mjesecima, međutim, sjeverna prijestolnica Rusije testira jačinu duha, ali i kostiju.

Siječanj 2020. godine na sjeverozapadu Rusije bio je specifičan. Ovdje nema tako ekstremno niskih temperatura kao, recimo, u Jakutiji, ali zato ima obilnih snježnih padalina. Na Instagramu kompletna zimska bajka, a u stvarnom životu teška iskušenja za građane.

Komunalne službe ne stižu ukloniti smetove, pa su stanovnici prisiljeni sami sebi prtiti put i izlaziti iz kuće s lopatama, prenosi russia beyond.

Svakodnevni odlazak na posao jednog Peterburžanina najviše nalikuje na savladavanje staze s preprekama. Ako je tijekom noći palo između 15 i 20 centimetara snijega, računajte da ćete morati krčiti put. Prvo trebate proprtiti "mravlju stazu" do metroa ili stanice javnog prijevoza.

A onda vas, ako imate sreće da radite u povijesnom centru nekadašnje prijestolnice, čeka staza s preprekama u vidu skrivenog leda ispod snijega i dugih tankih siga koje vise poput stalaktita. A ponekad i otpadaju.

Život vlasnika automobila nije ništa lakši. Zbog izlaska velikog broja vozila za čišćenje snijega na teren, stvaraju se kilometarske kolone. Parkiranje automobila uz rub kolnika ili u dvorištu posavjetovali bismo samo onima koji imaju odlične uvjete osiguranja (zbog onih siga) ili imaju dovoljno vremena i naoružani su lopatama (da oslobode vozila iz smetova koji su ih zavijali tijekom noći).

Komunalne službe ne stižu ukloniti smetove, 

S povremenim otopljavanjima situacija se ne poboljšava, umjesto klizaljki Peterburžani obuvaju gumene čizme i kaljače i izlaze gacati po sivoj bljuzgi od snijega i blata koja se dugo zadržava.

Pometnju je inače prouzrokovala sjevernoatlantska ciklona Nađa koja je zahvatila europski dio Rusije.

Peterburžani su jaki ljudi. U borbu protiv stihije upuštaju se čak i lica s hendikepom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Санкт-Петербург, СПб (@spb_one)

Snijeg ispred kuće izašla je čistiti baka koja je preživjela ratnu blokadu grada i nije uspjela dobiti komunalne službe telefonom.

S povremenim otopljavanjima situacija se ne poboljšava

U čišćenju snijega pomažu čak i mačke!

A neki samo sjede kod kuće i postavljaju prošlogodišnje memove.

Pojedini dosjetljici građani ostavljaju na smetovima maliciozne poruke gradskim čelnicima, nadajući se da će na taj način biti prije očišćeni.

Siječanj 2020. godine na sjeverozapadu Rusije bio je specifičan

Međutim, gradske vlasti priopćavaju da je za 24 sata prvog veljače s peterburških ulica uklonjeno preko 42 tisuće kubika snijega, a od početka zime više od 2,7 milijuna. "To je dvostruko više nego prošle godine tijekom cijele zime", priopćila je gradska služba za odnose s javnošću, ističući da grad od snijega i leda danonoćno brani oko 1200 radnika i više tisuća strojeva.

Peterburžani praktički trebaju pregrmiti još dva zimska mjeseca. Proljeće na sjeverozapadu Rusije izgleda neće tako uskoro. To su nagovijestili svisci Ižorik i Avgustina iz Lenjingradskog zoološkog vrta. I dok njihovi kolege iz Sjedinjenih država i Kanade slave svoj "strukovni praznik", ove su ga životinje zadovoljno prespavale.

Proljeće na sjeverozapadu Rusije izgleda neće tako uskoro

Tradicionalno se vjeruje da ako svizac drugog veljače izađe iz jazbine i ugleda svoju sjenu i uplaši se, proljeće treba očekivati za šest tjedana. A ukoliko mirno napusti svoju kuću, hladnoći je odzvonilo.

"Zima u Peterburgu ove godine umjereno je hladna i s mnogo snijega. Naši bucmasti Ižork i Avgustina čvrsto spavaju u svojim skloništima i ne namjeravaju se buditi", kažu u Lenjingradskom zoološkom vrtu.

Kopirati
Drag cursor here to close