Uz pjesmu

RS: Veseli doček Nove po julijanskom kalendaru

Lifestyle / Flash | 14. 01. 2016. u 07:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novu godinu po julijanskom kalendaru veći broj Trebinjaca dočekao je u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", gdje je bio organiziran nastup pjevača "Granda".

Grad Trebinje je bio pokrovitelj novogodišnjeg slavlja koje je trajalo oko tri sata.

U ponoć je novogodišnju čestitku sugrađanima uputio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji im je poželio sreću, veselje i zadovoljstvo.

Mladi su slavili u trebinjskim kafićima, dok su pravoslavnu Novu godinu stariji, uglavnom, dočekali s obitelji u kućnoj atmosferi.

Nije dobar snimak, ali sretna pravoslavna nova godina svima. #trebinje #sretnanovagodina #2016

Videozapis objavljuje ?? QUEEN ?? (@aleksandra_simun1929)Sij 13, 2016 u 3:29 PST

Banjalučani slavili uz tamburaše

Uz bogat kulturno-umjetnički program na platou ispred Kulturnog centra "Banski dvor", Banjalučani su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

#capturethemoments #banjaluka #fireworks

Fotografija koju objavljuje @ninuska89Sij 13, 2016 u 11:26 PST

U ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban.

Program proslave pravoslavne Nove godine počeo je u 21.00 čas nastupom Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i folklornog ansambla "Veselin Masleša".
Proslavu na Trgu Krajine osiguravali su pripadnici Centra javne sigurnosti Banja Luka, a bile su angažirane i dežurne gradske službe, piše Srna.

Doček pravoslavne Nove godine na trgu Pravoslavlja

U Derventi je pravoslavna Nova godina organizirana na Trgu pravoslavlja, dok je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen moleban.

Oglašavanjem crkvenih zvona u ponoć je najavljen dolazak pravoslavne Nove godine, te je upriličen vatromet, a za građane su bili osigurano kuhano vino i peciva.

Građanima je novogodišnju čestitku uputio načelnik općine Derventa Milorad Simić koji je povodom dobrog odziva građana poručio da se na ovaj način brani Republika Srpska, javlja Srna.

Organizator dočeka bio je Općinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", čiji je potpredsjednik Dragan Kainović rekao da je proslava organizirana uz pomoć lokalne zajednice i donatora.

"Doček pravoslavne Nove godine u Derventi je postao tradicionalan i prepoznatljiv događaj, jer ga organiziramo više od 15 godina", rekao je Kainović.

Mladi se veselili u kafićima

Većina bratunačkih i srebreničkih Srba pravoslavnu Novu godinu dočekalo je u kućnom ambijentu, u krugu obitelji i prijatelja.

Neki su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali prisustvujući molebanima, koji su služeni u crkvama u Bratuncu, Kravici, Bjelovcu, Sasama i Skelanima.

Nije bilo organiziranog dočeka na gradskim trgovima.

Najveći broj mladih pravoslavnu Novu godinu dočekao je u kafićima u Bratuncu i Srebrenici, dok su malo stariji slavili u restoranima.

Veselje je u kafićima trajalo do zore, a u ponoć su mladi Bratunčani zaigrali kolo na gradskom trgu.

U prvim poslijeratnim godinama u Bratuncu je pravoslavna Nova godina dočekivana znatno raskošnije, na gradskom trgu, uz različite sadržaje, nastupe poznatih estradnih zabavljača i narodnih guslara, uz kuhano vino i rakiju.

Posljednjih šest godina ova općina ne organizira novogodišnje dočeke na gradskom trgu.

#banjaluka #00h #banskidvor #vatromet #nova

Fotografija koju objavljuje @tamara_evdjenicSij 13, 2016 u 3:18 PST

 

Doček Nove u Srbiji

Tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou ispred hrama Svetog Save točno u ponoć u Beogradu je obilježen početak Nove godine po julijanskom kalendaru.

Vatrometu je prisustvovao veliki broj građana, a prethodno je u hramu služeno blagodarenje za prošlu i moleban za uspješnu i blagoslovnu Novu 2016. godinu, javlja Tanjug.

Više tisuća Novosađana i njihovih gostiju je na Trgu slobode uz nastup Gorana Bregovića i veličanstven vatromet dočekalo pravoslavnu Novu godinu.

#novagodina #pravoslavlje #ortodox #bijelodugme #happy #serbia #montenegro #forewer #ideeemo

Videozapis objavljuje Neno Stanisic (@nenoczbd)Sij 13, 2016 u 4:23 PST

Petnaestak minuta prije ponoći na binu ispred Gradske kuće izašao je Bregović sa svojim bendom, ali i sa dvojicom pjevača legendarnog "Bijelog dugmeta" - Mladenom Vojčićem Tifom i Alenom Islamovićem.

Folk zvijezda Ceca Ražnatović na Novu je pjevala stanovnicima Niša.

#Ceca #docek #Pravoslavne #Nove #godine @_emaa___ @__marijana____ @mrs__villa @petrovic_07

Videozapis objavljuje Milena (@milenche_97)Sij 13, 2016 u 6:16 PST

 

U RS-u danas neradni dan

U Republici Srpskoj (RS) danas je neradni dan zbog proslave Nove godine po julijanskom kalendaru. Pravoslavna nova godina je šesti neradni dani u RS-u od početka ove godine. Da brojni neradni siječanjski dani otežavaju poslovanje, ukazali su gospodarstvenici u ovom bh.entitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close