Happy Birthday

Robert Redford slavi 80. rođendan: Previše zgodan za Maturanta!

Lifestyle / Flash | 19. 08. 2016. u 13:52 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hollywoodski glumac Robert Redford napunio je 80 godina života, a mnogi će i danas kazati kako je ovaj 'starac' i dalje jedan od najzgodnijih glumaca.

Često nazivan „Sundance Kid“ i "Godfather of Indie Film" (Indie filmovi, od riječi independent – nezavisne filmske produkcije), ovaj glumac ostat će u povijesti filmske umjetnosti upamćen i kao redatelj, producent, aktivist i trendseter.

Neupitno je jedino, nakon desetljeća na filmu i uz film, kako se radi o jednome od najvećih umjetnika pokretnih slika.

Neke činjenice o Robertu Redfordu:

1. Redford je 2010. proglašen vitezom, i to vitezom francuske Legije časti.

2. Vlasnik je „Sundance Film Festivala", odnosno točnije rečeno, vlasnikom je zemljišta veličine 20 četvornih kilometara, na kojem se festival događa, a zemljište je 1961. kupio za samo 500 dolara.

3. Trebao je dobiti ulogu Kuma u istoimenome filmu, ali se redatelj Francis For Coppola usprotivio producentima i angažirao Al Pacina.

4. Iako su ga kritičari opisivali kao nevjerodostojnog i razdražljivog glumca, u karijeri je dobio i Golden Globe i Oscara za životno djelo.

5. Kada je 1967. godine redatelj Mike Nicols tražio glavnu mušku ulogu za Maturanta, smatrao je kako je Redford previše zgodan za taj lik. Ulogu je na kraju povjerio Dustinu Hoffmanu, što je za ovoga značilo proboj u karijeri. Reklo bi se - preko Redfordovih leđa...

6. Robert Redford ima jednu od neobičnih fobija - strašno se plaši medvjeda! Kao da ih se jedino on plaši...

7. Redford je čak pet puta u životu lomio nos. Ali mu to nije naštetilo karijeri niti njegovu imidžu filmskog ljepotana.

8. Svoju prvu ulogu Robert Redford bilježi u jednom nagradnom TV programu. Tada je umjesto honorara od dogovorenih 75 dolara na kraju dobio - pribor za ribolov!

Kopirati
Drag cursor here to close