Past će temperaturni rekordi

Rekordne vrućine prognozirane za sljedećih pet godina

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerojatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.
Lifestyle / Flash | 30. 01. 2020. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predviđa se da će sljedećih pet godina biti najtoplije razdoblje otkako se mjere temperature, priopćio je u četvrtak britanski Meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariškim sporazumom od 1,5 stupnjeva Celzijevih prije 2024. godine.

''U redovnoj 'dekadnoj prognozi' koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 stupnja Celzijeva toplija od povijesnoh prosjeka.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerojatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

''Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim razinama stakleničkih plinova'', izjavio je Doug Smith, znanstvenik Meteorološkog zavoda i stručnjak za dekadne prognoze.

''Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija, i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Europe, Azije i Sjeverne Amerike, produžujući postojeći trend'', kazao je Smith, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close