Australija

Referendum o istospolnim brakovima

Lifestyle / Flash | 08. 08. 2017. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski premijer Malcolm Turnbull objavio je u utorak svoju namjeru da se održi referendum o istospolnim brakovima.

Turnbull je izjavio da će vlada predstaviti svoj prijedlog referenduma Senatu tijekom ovog tjedna i da će organizirati glasovanje putem pošte ukoliko se referendum odbaci.

Na glasačkom listiću tijekom neobvezujućeg glasovanja putem pošte postavlja se pitanje: "Treba li se omogućiti istospolnim parovima da se vjenčaju?"

''Svaki Australac će dati svoje mišljenje'', izjavio je Turnbull novinarima u Canberri.

Australski premijer kazao je da podržava istospolne brakove, ali da poštuje i druge stavove o toj temi.

''Vjerujem da veze i brak trebaju biti omogućeni osobama različitih spolova, a također i osobama istog spola'', kazao je Turnbull.

Naglasio je da vlada neće tražiti promjene u zakonu o istopolnim brakovima ukoliko većina Australaca bude glasovala protiv njega.

U rujnu prošle godine, vlada nije uspjela u svom prvom pokušaju da se održi referendum o istospolnim brakovima u glasovanju u gornjem domu parlamenta.

Postoji velika vjerojatnoća da neće uspjeti ni drugi put, jer vlada nema dovoljan broj glasova koji bi podržali njen prijedlog.

''Predloženo glasovanje putem pošte koštalo bi vladu 122 milijuna australskih dolara (96 milijuna američkih dolara)'', tvrdi Turnbull.

Očekuje se da glasački listići budu vraćeni početkom studenog, dok će se parlament sastati prije Božića kako bi glasovao o tom pitanju.

Referendum o istospolnim brakovima jedno je od Turnbullovih predizbornih obećanja na prošlogodišnjim saveznim izborima, na kojima je njegova koalicija ostvarila većinu od jednog mjesta u parlamentu, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close