HPD ''Prenj 1933'' Mostar

Rana jesen je idealno vrijeme za otići u posjet Bobovcu!

Tura je srednje fizički zahtjevna, svladava se oko 800 mnv i traje do 8h hoda.
Lifestyle / Flash | 07. 09. 2022. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD ''Prenj 1933'' Mostar u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, vas pozivaju na izlet u Bosnu, u nedjelju 18.09.2022.

Srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac smješten je između Vareša i Kraljeve Sutjeske, podignut na strmoj stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica u općini Vareš. Sastojao se od gornjeg grada i donjeg grada u kom je bilo sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, te posljednje bosanske kraljice Katarine.

Plan izleta:

Polazak autobusa je ispred stadiona HŠK Zrinjski u 6:00 (potrebno je doći 15-ak min ranije). Vožnja ide kroz Jablanicu, Konjic, sarajevskom obilaznicom, Brezu do Vareš Majdana. To je ujedno i polazna točka za uspon.

''Penjemo se sa 750 mnv na Perun do planinarskog doma Javorje na 1350 mnv. Tu se možemo okrijepiti pićem ohlađenim u ledenoj izvorskoj vodi. Nakon odmora idemo preko Mijakovskih poljica, pa kroz selo Mijakovići do Bobovca (oko 700 mnv). Tu je ponovno pauza za razgledanje i fotografiranje'', priopćili su organizatori izleta

Posljednja etapa je silazak dolinom rijeke Bukovice do Kraljeve Sutjeske. Ako vrijeme dozvoli, moguće je posjetiti i franjevački samostan. Tu sve sudionike čeka autobus i povratak u večernjim satima za Mostar.

Bitno je naglasiti da se ide od točke A (Vareš Majdan), do točke B (Kraljeva Sutjeska), tako da je isključen dolazak vlastitim prijevozom. Tura je srednje fizički zahtjevna, svladava se oko 800 mnv i traje do 8h hoda.

Obzirom da je druga polovina rujna i opremu treba prilagoditi vremenskim uvjetima. Dakle, slojevito se odjenuti, ponijeti presvlak, vjetrovku, pokrivalo za glavu, dobru obuću, poželjni su i hodački štapovi. Hrana je iz ruksaka a vode će biti dovoljno 1,5l.

POLAZAK: Nedjelja 18.09.2022. u 6h ispred stadiona Zrinjskog odakle polazi autobus.

POVRATAK: U večernjim satima istog dana.

Cijena izleta je 35 KM za članove planinarskih društava, a 45 KM za ostale, uključuje prijevoz Mostar-Vareš, Kraljeva Sutjeska – Mostar, organizaciju i vođenje izleta.
Informacije o izletu kod voditelja izleta 063/348-963 (Bojan), a prijave i uplate za izlet 063/312-583 (Dragan).

Uplatu možete izvršiti najdalje do srijede 15.09.2022. godine (na sastanku HPD Prenj 1933 u prostorijama HGSS-a) kod Mostarke u 20:00 sati.

NAPOMENA:

Sudionici izleta su obvezni pridržavati se uputa vodiča. Sudjelovanje na izletu je na osobnu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu, te vremenskim prilikama, zadržavaju pravo promjene rute ili otkazivanja ture u slučaju loše vremenske prognoze.

Kopirati
Drag cursor here to close