63. rođendan

Putin proslavio rođendan gledajući Siriju

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2015. u 18:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proslavio 63. rođendan, dok ga zračni napadi u Siriji stavljaju pod lupu.

''Piloti koji su radili u Siriji zaslužuju veliko hvala'', rekao je Putin, čiji je govor prenosila televizija.

Dok je prošli rođendan proveo u tišini sibirske tajge, Vladimir Putin je ovaj put pratio utakmicu hokeja s legendama sporta i visokim dužnosnicima njegove vlade na ledu olimpijskog stadiona u Sočiju, na jugu Rusije.

Kao i prošle godine, njegov rođendan je izazvao nove izraze divljenja dok je njegova popularnost prešla 80 posto u rujnu, prema anketi neovisnog centra Levada.

Popularni ruski reper Timati privatizirao je Crveni trg da tamo snimi klip za svoju novu pjesmu s naslovom "Putin je moj najbolji prijatelj".

Jedna izložba, organizirana u središnjem dijelu Moskve, a predviđena je i u Londonu, prikazuje niz portreta ruskog vođe u stilu Salvador Dali, ili kao Jovanka Orleanka, Sherlock Holmes, Batman i kao prvi čovjek u svemiru, astronaut Jurij Gagarin.

''Vladimir Putin je inkarnacija herojstva, pravde, Rusije, inteligencije, hrabrosti i karizme'', tvrde u priopćenju organizatori izložbe.

Jedan od njih, politički stručnjak Srbin Miloš Kojić naglašava novinskoj agenciji AFP da ovi portreti, koje su naslikali osobe koje pripadaju grupama za podršku Putinu na socijalnim mrežama, imaju za cilj da "zahvale za rad koji je on učinio za cijelu planetu".

Njegov rođendan je također i dan smrti ruske novinarke Anne Politkovskaje, stručnjaka za Čečeniju, ubijene prije devet godina na ulazu u njenu zgradu 7. listopada 2006. godine.

Njen list, dnevne novine Novaia Gazeta, su joj posvetile u srijedu nekoliko stranica.

U njenom 9. izdanju, nagradu Anna Politkovskaja, koja se dodjeljuje ženi koja brani prava žrtava u područjima sukoba, dodijelila je organizacija "RAW in WAR" sirijskoj novinarki Hulud Waleed.

Kopirati
Drag cursor here to close