Nermina Kapetanović

Pušenje nargile trebalo bi biti dobno ograničeno

Lifestyle / Flash | 21. 06. 2017. u 11:49 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toksični efekt dima tamnog duhana i karbon-monoksid, koji je kod pušenja nargile nazočan u značajno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete, veoma su štetni po zdravlje. Konzumiranje jedne nargile otprilike odgovara konzumiranju jedne kutije cigareta.

Ovo je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istaknula zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović, koja je Ministarstvu civilnih poslova BiH uputila pitanje što je urađeno u pogledu ukazivanja na štetnost konzumiranja nargile.

U okviru svog pitanja, posebno je naglasila štetnost konzumiranja nargile kod mladih ljudi u razvojnoj dobi, jer može dovesti do ovisnosti ako se konzumira intenzivno i kontinuirano.

Ono što dodatno zabrinjava, kazala je Kapetanović, je to da u BiH ne postoje zakonski propisi kojim bi se odredila dob onih koji konzumiraju nargilu, kao i nepostojanje deklaracije kojom se utvrđuje sadržaj smjese za nargile.

Ukazala je na istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja pokazuju štetan utjecaj nargile po zdravlje, posebno na pluća i mozak, a osim toga, u posljednje vrijeme registrirano je i 50 slučajeva tuberkuloze.

S druge strane, dodala je, vrlo opasan je apstincijski sindrom.

''Prestanak djelovanja ove supstance izaziva glavobolju, manjak koncentracije i pozornosti, napetost koja može preći u agresivnost, gubitak volje, smanjenja opće funkcionalnosti te neraspoloženje koje može dovesti do depresivnih reakcija'', pojasnila je.

Kapetanović je upozorila na promjene raspoloženja za koje kaže da su naročito opasne u društvu koje je inače puno nasilja, a dodatno zabrinjava i činjenica da djeca i mladi od 7 do 12 godina počinju koristiti duhan i marihuanu te, u posljednje vrijeme, sve više nargilu i alkohol.

''Po izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH je u tome vodeća država'', naglasila je.

Imajući u vidu štetne efekte po zdravlje adolescenata, Kapetanović je zaključila da bi Ministarstvo civilnih poslova trebalo raditi na promoviranju zdravog života, ukazivati na štetnost spomenutih pojava te donijeti zakonske akte koje ih sprečavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close