Biznis sa marihuanom

Puše marihuanu, zarađuju i baš im je dobro

Lifestyle / Flash | 22. 02. 2017. u 15:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanci sve više konzumiraju kanabis, pošto je marihuana legalizirana za određene svrhe u 28 saveznih država i donosi enormne prihode, ali je njena upotreba i dalje kažnjiva prema američkom federalnom zakonu.

Industrija kanabisa vrijedna je više milijardi dolara, a četiri savezne države legalizirale su "rekreativnu upotrebu" marihuane prošlog studenog.

Tako je kupovina marihuane na jednom od mjesta u Los Angelesu slična kupovini u luksuznoj trgovini vina - izložene biljke nose opis svoje jačine.

Prehrambeni i proizvodi za njegu tijela koji sadrže kanabis nalaze se na policama, u nastojanju da se marihuana učini dijelom svakodnevnice, piše Srna.

Stručnjaci ističu da je biznis sa marihuanom, koji je 2016. godine legaliziran, dostigao brojku od gotovo sedam milijardi dolara, piše Srna.

Očekuje se da će ta brojka dostići 21 milijardu u sljedećih pet godina.

Problem je u tome što je industrija marihuane legalna na razini saveznih država, a ilegalna na federalnom nivou.

Federalni i zakoni saveznih država izravno su suprotstavljeni, a u tim slučajevima jači je federalni zakon.

Međutim, to što federalni agenti mogu da primjenjuju federalni zakon u saveznim državama - ne poništava državni zakon, odnosno zakon tih saveznih država.

Tako je u vezi sa marihuanom i unosnim poslovima koji se odnose na nju u SAD stvorena konfuzija.
Administracija nekadašnjeg predsjednika SAD Baracka Obame udaljila se od pitanja marihuane i dozvolila svakoj saveznoj državi da primjenjuje vlastite zakone.

Ali, Jeff Sessions, ministar pravde u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, kaže da "dobri ljudi ne puše marihuanu".

On tijekom saslušanja za mjesto ministra pravde pred Senatom nije dao jasan odgovor na pitanje kako će se ponašati u vezi sa kontroverzama o marihuani.

Kopirati
Drag cursor here to close