Sve za hranu

Psi lažu

Lifestyle / Flash | 02. 05. 2017. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje objavljeno u Animal Cognition kaže kako se čak i vaše male krznene bebice sposobne da vas gledaju u oči i lažu.

Istraživači iz Švicarske su se zainteresirali za razumijevanje sposobnosti pasa da prevare ljude da bi dobili ono što žele. Prvo su obučili pse (sudjelovalo je 27 različitih rasa između 1,5 i 14 godina) da razlikuju dvije žene prema njihovoj darežljivosti u dijeljenju hrane – jedna žena je bila "kooperativnija" zato što je rado davala psu hranu, a druga je bila "natjecateljski nastrojena" jer je nudila hranu, a onda bi je stavila u džep. Kasnije, testovi su pokazali da su psi više voljeli "kooperativnu" osobu, piše Vice.

Sljedeća stvar koju su naučili pse je da dovedu osobu do hrane. Gledali su dok su kobasice (omiljena hrana) i keksići za pse stavljani u dvije identične kutije, koje su onda stavljane na zemlju s još jednom praznom kutijom. Tijekom testa psima je traženo da pokažu gdje je hrana od kutija koje su se nalazile na zemlji. Dva puta su testirani s kooperativnim partnerom i dva puta s natjecateljskim. Dok su kooperativni partneri nagrađivali pse onim što je bilo u kutiji, ako nije bila prazna, natjecateljski partneri su zadržavali ono što bi našli.
"Uspoređujući ponašanje pasa u prisustvu kooperativne osobe u natjecateljske, saznali smo da postoji povezanost između dana testiranja i uloge partnera u tome da ih navedu da pokažu kutiju u kojoj se nalazi hrana koju više vole", navode autori istraživanja.

"Oba dana tijekom testa psi su češće navodili kooperativnog partnera nego natjecateljskog do kutija koja je sadržala omiljenu hranu, i ovaj efekt je izraženiji drugog u odnosu na prvi dan", naveli su.

Drugim riječima, više od polovine pasa je shvatilo da dovođenje natjecateljski nastrojene osobe do kutije s kobasicom im neće donijeti benefit, tako da su lagali kada su pokazivali hranu. Zapravo, čak su dva psa, Arven i Nelson bili toliko pametni, da su uvijek navodili kooperativnu osobu do kobasice, a nikada natjecateljsku. Baxter, Cicca, Barni, i Caju također nikad nisu vodili natjecateljskog partnera do kobasice, iako su bili manje dosljedni s kooperativnim.

Ovi rezultati ukazuju na to da su psi u stanju da prilagođavaju svoje ponašanje i koriste obmanu taktički; razumiju kako njihova dela utiču na ponašanje drugih.

Elisha Stynchula je certificirana trenerica pasa i vlasnica "I said sit" škole za obuku pasa u Los Angelesu. Kaže da istraživanje tera ljude na razmišljanje o namjerama pasa. "Iako je to mali uzorak i odnosi se samo na neprirodan scenario,"kaže ona za Broadly, "moj zaključak nije da psi lažu i obmanjuju, nego pre potvrđuje da su psi vrlo inteligentne životinje. Psi su vrlo motivirani da rade stvari od kojih najviše profitiraju. To je jedan od razloga zašto su tako dobri za obuku."

Ideja da su psi sposobni da manipuliraju da bi ostvarili korist, nije nepoznata. Stynchula priča anegdotu: "U mojoj kući… moj pas pokušava da kaže mom mužu da ga nisam nahranila ako muž dođe nakon što sam nahranila psa. On je pametan pas i voli hranu, tako da će da pokuša da dva puta dobije večeru ako može."

Razumijevanje istraživanja, nastavlja, sastoji se u tome da pas laze. Ali "Iz perspektive pasa, inteligentno manipuliraju da bi scenario išao u njihovu korist."

Pitanje je: Trebaju li vlasnici pasa biti podozriviji prema psima? Marianne Heberlein, glavna autorica istraživanja, predlaže da treba. "Pas je i dalje lojalan, divni prijatelj, "kaže Broadly. "Ipak, istraživanje pokazuje da psi, kao i druge životinje, pokušavaju da ostvare svoj benefit. Izgleda da znaju što žele i tako manipuliraju ljudima da bi ostvarili svoje ciljeve." Ona savjetuje vlasnike da "budu pažljivi i precizni s nagrađivanjem pasa" jer mogu da fejkaju ponašanje samo da bi dobili nagradu.

Kopirati
Drag cursor here to close