zima

Prvi ovogodišnji snijeg prekrio ulice bh.gradova

Lifestyle / Flash | 03. 01. 2017. u 09:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niske temperature koje su ovih dana izmjerene u regiji popraćene su snježnim padalinama, a prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je i prijestolnice Zagreb, Beograd i Sarajevo.

Snijeg i niske temperature stigle su u veći dio Bosne i Hercegovine. Ulice većine bh. gradova prekrivene su snježnim pokrivačem. Tako je i u glavnom gradu Sarajevu. Tijekom dana, padaline će oslabiti i do kraja dana postupno prestati. Visina novog snijega tijekom 24 sata bit će oko 10, na planinama i do 20 centimetara.

Zbog snijega koji od jutros pada u Bosni i Hercegovini promet se u pojedinim dijelovima zemlje odvija usporeno, a zbog ledene kiše kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi.

Izmjerena visina snijega danas u 7.00 sati iznosila je: Bihać 17 cm, Bjelašnica 14, Gradačac 11, Banja Luka, Banja Luka, Bijeljina, Goražde, Han Pijesak i Mrkonjić Grad 10, Bosanski Novi, Doboj i Sanski Most 9, Ivan-sedlo i Sarajevo 8, Bugojno 6, Kupres i Sokolac 5, Bosanska Gradiška, Drvar, Jajce i Čemerno 4 cm.

U BiH se danas očekuje oblačno vrijeme. U Bosni najprije sa susnježicom koja će postupno prelaziti i u snijeg, na planinama sa snijegom, a u Hercegovini s kišom. Tijekom dana padavine će oslabiti i do kraja dana postupno prestati.

Prvi ovogodišnji snijeg prekrio je i Beograd, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) slično je u Kragujevcu, Loznici, Valjevu, Smederevskoj Palanci i na Zlatiboru.

Temperature u Srbiji kreću su oko nule, najhladnije je u Vranju i Sjenici (-6), a najtoplije je u Negotinu gdje je sedam stupnjeva Celzijusa. Iz RHMZ-a upozoravaju da u nižim predjelima zapadne i centralne Srbije tokom jutra se očekuje i ledena kiša.

Prema prognozama, snijeg se u toj zemlji vjerojatno neće duže zadržati, jer su maksimalne temperature za srijedu između dva i sedam stupnjeva, a očekuje se uglavnom sunčano vrijeme.

Veći dio Hrvatske jutros se probudio sa snježnim pokrivačem, uglavnom od centimetar ili dva, dok je u Karlovcu izmjereno 15 centimetara, 18 u Delnicama te 20 u Slunju.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) jutros je u Hrvatskoj oblačno, mjestimice uz snijeg, a na Jadranu meteorolozi tijekom dana najavljuju kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom.

IZ DHMZ-a navode da se tijekom dana očekuje postupni prestanak oborina i razvedravanje sa sjeverozapada, s tim da će se na jugu zemlje do kraja dana zadržati oblačno s kišom, a u unutrašnjosti Dalmacije i snijegom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, koji će poslijepodne okrenuti na jugozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na krajnjem jugu jugo.

Današnja najviša temperatura zraka u Hrvatskoj bit će od minus jedan do četiri na kopnu, te od osam do 13 stupnjeva Celzijusovih na Jadranu.

Prema najavama Hidrometeorološkog zavoda Kosova snijeg će u poslijepodnevnim satima prekriti i Prištinu te ostale gradove Kosova. Temperature zraka na Kosovu će se do petka kretati od minus 11 do minus četiri stupnja Celzijusa, a maksimalna od jedan do četiri stupnja.

U Makedoniji je jutros sunčano uz malu do umjerenu oblačnost koja će se povećati u popodnevnim časovima, a do kraja dana će u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima zemlje doći do kiše u nižim predjelima, a u višim krajevima padaće snijeg.

U Skopju je danas sunčano do umjereno oblačno, minimalna temperatura zraka je minus 10 stupnjave Celzijusa, a maksimalna četiri.

Kopirati
Drag cursor here to close