Vremenske (ne)prilike

Promotivna biciklijada 'Ćiro' iz Ravnog do Trebinja odgođena za 8. svibnja

Lifestyle / Flash | 10. 04. 2022. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgođena je promotivna biciklijada, koja se u okviru projekta "Ćiro II", trebala održati danas, 10. travnja, sa vrhom promocije turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno i Trebinje.

Kako je za Fenu izjavio Toni Zorić, predsjednik HerzegovinaBike, biciklijada je prolongirana za 8. svibnja zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika koje su najavljene za ovu nedjelju.

On je uvjerenja kako će mnogi biciklisti iz zemalja regije u spomenutoga datuma posjetiti Hercegovinu i uživati u lijepom vremenu. Očekuje kao i prethodnih godina do 200 sudionika, biciklista kojima će biti predstavljene sve kulturne i povijesne znamenitosti koje Ćirina trasa ima za ponuditi.  

Podsjećamo, biciklijada dužine 90 km kružnog je tipa sa startom i ciljem u Ravnom, a tijekom koje slijedi obilazak starih i napuštenih Ćirinih stanica, Ćirine makete u Trebinju, kao i starog grada Trebinja uz vodiče.

Također, planirano je da biciklisti obiđu Hercegovačku kuću, nakon čega slijedi povratak u Ravno.

Stara uskotračna željeznica Ćiro u svoje vrijeme bila je pruga koja život znači za narode s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Preživjela je čak 5 različitih državnih uređenja da bi krajem 1970-ih proglašena neprofitabilnom i u konačnici ukinuta. Ubrzo nakon ukidanja ostaci željezničke infrastrukture su nestali ili propali, a paralelno s gašenjem pruge polako se i iseljavao narod s ovim prostora....Danas, Ćiro pruga predstavlja najveću cikloturističku ponudu Hercegovine, podsjetili su ranije organizatori.

Biciklijadu Ćirinom prugom, u sklopu projekta "ĆIRO II, organizira Udruga "HerzegovinaBike" uz podršku biciklističkih klubova "Vučji zub" i "Leotar".   

Projekt CIRO II – "Prekogranična tematska turistička destinacija: Stara uskotračna željeznica ĆIRO" financira Europska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt se provodi u suradnji tri partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore s Općinom Ravno kao vodećim partnerom. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Riječ je o projektu pod nazivom Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO/ĆIRO II, koji je Općina Ravno, kao glavni partner, provodila u partnerstvu s Općinom Konavle (HR) i Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novi d.o.o (CG). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770.362,68 eura od čega je Europska unija finacirala 85 posto ukupnog proračuna, odnosno 1.504.808,26 eura.

Kroz projekt su se nastavili infrastrukturni radovi na Ćirinoj stazi, uz instalaciju pratećih objekata, ojačalo se prekogranično partnerstvo i učinkovito upravljanje, te se održavaju nova biciklistička druženja, a sve s ciljem povećanja dolazaka inozemnih turista i produžavanju njihovog boravka, ne samo na putu ĆIRO, već i na širem području Hercegovine, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i uvali Boka-Kotorskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close