Istraživanje

Procesi u mozgu sprječavaju borbu protiv pušenja

Lifestyle / Flash | 09. 07. 2014. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki znanstvenici sa sveučilišta Pen su otkrili kako neki ljudi ne mogu prestati pušiti zbog problema koji je povezan s procesima koji se odvijaju u mozgu.

Naime, znanstvenici su otkrili da ispitanici koji su pokazivali najmanje reakcije na nagrade imaju najmanje šanse za odvikavanjem od nikotina, piše britanski Daily Mail.

U istraživanju su sudjelovala 44 pušača kojima su znanstvenici proučavali reakcije centara u mozgu na ponuđenu nagradu, odnosno novac za svaku cigaretu koju ne popuše, prenosi Tanjug.

Pri tom, oni nisu smjeli pušiti barem 12 sati prije nego što su se podvrgli eksperimentu, a potom su bili pod magnetnom rezonancom i igrali su igru pogađanja karata s mogućnošću zarade.

Također im je rečeno da moraju pričekati dva sata do kraja eksperimenta da bi popušili cigaretu.

Međutim, tijekom igre, polovini ispitanika je rečeno da je došlo do greške i da mogu izaći na pauzu u trajanju od 50 minuta i rečeno im je da će dobiti po dolar na svakih pet minuta ako ne budu pušili tijekom te pauze.

Stručnjaci su tada otkrili da su pušači koji nisu izdržali da ne zapale, pokazali slabije reakcije u centrima u mozgu zaduženim za nagradu.

Kopirati
Drag cursor here to close