Naučite se ponašati u gorju

Savjeti - Kako se pripremiti za izlet u planinu

GSS u BIH našim čitateljima savjetuje kako se sigurno pripremiti za planinarski izlet
Lifestyle / Flash | 01. 06. 2021. u 11:41 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješnog spašavanja dva planinara iz kanjona Podružje kod Mostara, voditelji akcije spašavanja istaknuli su kako su izgubljeni planinari bili bez odgovarajuće opreme za kretanje i boravak u planini.

''Molimo avanturiste, planinare i sve koji se kreću u gorju da poštuju određena pravila. Poradite malo na svom znanju, obučenosti, iskustvu i opremljenosti. Naučite se ponašati u gorju'', poručili su između ostalog prilikom objave o spašavanju iz GSS-a Mostar.




Ovi planinari su imali sreće, a kako ne bi bili prepušteni samo sreći i sposobnosti spašavatelja; uvijek se dobro morate pripremiti za svoj izlet.

U Gorskoj službi spašavanja BiH, Bljesak.info je potražio savjete za naše čitatelje kako se pripremiti za planinarski izlet.

''U planine, pa i ostala teško pristupačna područja, nikada ne treba ići sam. Pri planiranju izleta potrebno je izabrati izlet kojeg tjelesno i vremenski može svladati najslabiji član grupe'', kažu iz GSS-a.

Potrebno je prije polaska pratiti vremensku prognozu i obavijesti o mogućim nepogodama, a zimi posebno pratiti obavijesti o visini snijega u gorju i opasnostima od lavina. U visoko gorje ne bi trebali ići bez iskusnog suputnika, kažu.

''Dobro je obavijestiti obitelj o svojoj namjeri -  smjeru kretanja i vremenu povratka . Prije polaska potrebno je ostaviti nekome poruku o namjerama kretanja. Vrlo je važno sa sobom imati mobilni telefon s napunjenom baterijom i brojem gorske službe spašavanja (063 11 22 33)'', kažu iz GSS-a, dodajući 'ako ne ide poziv, ne znači da ne ide SMS'.

Kako se opremiti?

''Odlazak u nepristupačna područja podrazumijeva i opremanje. To podrazumijeva i obveznu standardnu opremu za planinarenje uključujući propisnu odjeću i obuću, hranu i vodu i ruksak u kojemu treba biti rezervna topla odjeća, kapa i zaštita od kiše i vjetra te obavezno baterijska SVJETILJKA, upaljači, nožić i torbica prve pomoći. Standardna oprema znači obuću za kretanje u planini (gojzerice ili čvrsta udobna cipela s gumenom rebrastom potplatom), odjeću dugih rukava i nogavica (na planini je uvijek hladnije nego u dolini), kapu, zaštitne naočale. Planinarski zemljovid i kompas su poželjni''

Kako se kretati?

''Za vrijeme kretanja u gorju i nepristupačnim područjima nemojte se odvajati od druge osobe ili skupine. Obvezno se treba držati puteva označenih planinarskom markacijom (planinarskih staza). Ne treba se libiti tražiti savjet iskusnih planinara ili domara planinarskih domova. U planinarskim domovima i na vrhovima treba se upisati u knjigu posjetitelja. U slučaju nezgoda to će znatno skratiti vrijeme potrage za vama. Zimi treba biti posebno oprezan i misliti na rano padanje mraka''

U planinama je, navode iz GSS-a pokrivenost signalom mobitela obično slaba ili nikakva. Signali baznih stanica i uspostavljanje mobilne govorne veze nije moguće ili se prekida, ali slanje SMS prolazi i uz slabiji signal.

Ako ne ide poziv, ne znači da ne ide SMS

Iz GSS-a kažu da je u posljednje vrijeme masovne upotrebe mobilnih telefona potrebno znati i iščitati koordinate svoje pozicije sa pametnog telefona.

''Najlakše je to učiniti aplikacijom google maps koja kroz nekoliko sekundi označi plavim kružićem vašu točnu lokaciju. Dugim pritiskom na plavi kružić pokaže vam i zemljopisne koordinate mjesta na kojem se nalazite'', kažu iz GSS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close