Izaslanstvo EU-a i Ured visokog predstavnika u BiH

Pripadnici LGBTIQ zajednice moraju biti ravnopravni

Kako je navedeno u priopćenju, pripadnici LGBTIQ populacije imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.
Lifestyle / Flash | 11. 04. 2019. u 16:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini osudili su zločine iz mržnje, poput prošlotjednog napada na dvije pripadnice LGBTIQ zajednice u Sarajevu. 

Kako je navedeno u priopćenju, pripadnici LGBTIQ populacije imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima. 

Pozdravili su najavu prve LGBTIQ Povorke ponosa koja je planirana za rujan u Sarajevu, ali ta najava izazvala je niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke osobe. ''Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje'', stav je Izaslanstva EU u BiH. 

Podsjetili su predstavnike vlasti na njihove obaeze da promoviraju društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. 

To je, ističu iz Izaslanstva EU-a, navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od prosinca 2018. u vezi s Merlinka festivalom koji je održan 2014. i nemogućnošću vlasti da garantiraju sigurnost sudionicima. ''Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU'', zaključeno je u priopćenju Izaslanstva EU u BiH.

Njemačko veleposlanstvo podržalo izjavu

Njemačko veleposlanstvo se pridružuje Izaslanstvu Europske unije i Uredu visokog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u osudi zločina iz mržnje, poput prošlotjednog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice. LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima, priopćeno je iz Veleposlanstva SR Njemačke u BiH. 

Veleposlanstvo, istovremeno, pozdravlja nedavnu najavu da će se prva ikada LGBTIQ povorka ponosa održati u Sarajevu u rujnu 2019. 

''Nažalost, primijetili smo da je spomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke osobe. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje'', navodi se u priopćenju. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close